Cadmus fordítás Cadmus

Elrabolhattak két afgán női jogvédőt a tálibok

2022. 01. 24.

Az ENSZ felszólította szombaton az Afganisztánt uraló tálibokat, hogy adjanak információt két női jogvédő aktivista hollétéről, akiket feltehetőleg elraboltak néhány nappal ezelőtt kabuli házukból – írta meg a 888.hu.

Az ENSZ Afganisztáni Segítő Missziója (UNAMA) azt gyanítja, hogy Tamana Zarjábi Parjanit és Parvana Ibrahimhelt a tálibok rabolták el szerda éjjel.

Azóta a közösségi médiában kering egy felkavaró videofelvétel, amelyen Parjani segítséget kér, miközben magukat a tálib hírszerzés embereinek mondó férfiak kopogtatnak az ajtaján. Utána megszakadt vele minden kapcsolat. Ibrahimhel ugyanazon az éjszakán tűnt el. Mindkettőről ismert, hogy rendszeresen tiltakoztak a tálib hatalom ellen az iszlamisták tavaly augusztusi hatalomra kerülése óta.

A tálibok tagadják, hogy őrizetbe vették volna a két nőt, állításuk szerint a videofelvétel hamis” – közölte az UNAMA.

A dpa hírügynökség megjegyezte, hogy a tálibok hatalomra kerülésük óta számos olyan intézkedést vezettek be, amelyek korlátozzák a nők és a lányok jogait, sőt, ha tüntettek ezek ellen, akkor a demonstrálókat őrizetbe vették, megverték, fenyegették. Arról is keringenek információk, hogy egyes nők végleg eltűnnek, meggyilkolják őket, és ezért senkit nem vonnak felelősségre.

888.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑