Cadmus fordítás Cadmus

Eltemették Száeb Erekatot Jerikóban

2020. 11. 12.

Végső nyugalomra helyezték a Palesztin Hatóság területén fekvő Jerikóban Száeb Erekat palesztin politikust, aki húsz éven át vezette az izraeli-palesztin béketárgyalásokat – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A hivatalos gyászszertartás Rámalláhban, a Mukáta nevű kormányzati központban kezdődött, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnök az egybegyűlt tömeg előtt mondta el búcsúbeszédét, amelyben nagy harcosnak nevezte az elhunyt politikust.

Az eseményen jelen volt az izraeli arab pártok közös listájának három ismert parlamenti képviselője is.

Rámalláhból Jerikóba, végső nyughelyére szállították a 65 éves korában SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben elhunyt politikus földi maradványait, ahol szintén több százan vettek részt temetésén.

Erekat kedden hunyt el a jeruzsálemi Hadassza kórházban. A palesztin politikus három évvel ezelőtt tüdőátültetésen esett át, és ezért a koronajárvány idején a veszélyeztetettek közé tartozott.

A magas rangú palesztin tisztségviselő, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtitkára október 9-én jelentette be, hogy megfertőződött koronavírussal.

Az első héten otthonában kezelték, de kilenc nap alatt állapota jelentősen romlott, és a Palesztin Hatóság kérésére a Hadassza kórházba szállították, ahol haláláig az intenzív osztályon ápolták.
Erekat halála után háromnapos gyászt rendeltek el a Palesztin Hatóság területén.

Erekatot a ’90-es évek óta az Izraellel folytatott tárgyalások fő résztvevőjének tekintették, aki előbb Jasszer Arafat, majd Mahmúd Abbász palesztin elnök szövetségesének számított.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑