Emberek ezrei menekülnek a mianmari hadsereg Arakán államban indított újabb tisztogató művelete elől

Emberek ezrei menekülnek Mianmarban a hadseregnek Arakán államban egy helyi lázadócsoport ellen indított újabb tisztogató művelete elől.

Az ENSZ, illetve a délkelet-ázsiai országban található több diplomáciai képviselet is önmérsékletre intette vasárnap a mianmari hadsereget, illetve az Arakáni Hadsereg nevű szakadár szervezetet.

A világszervezet aggodalmát fejezte ki olyan értesülések kapcsán, miszerint emberek rekedtek a harcok térségében és nincs lehetőségük a régiót elhagyni. Felszólította a konfliktus szereplőit, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot és kíméljék meg a civillakosságot.

Az ENSZ szerint több mint tízezer ember él Kjauktan település térségében, ahol a harcok jelenleg zajlanak. A lakosság egy része elmenekült, miután a hatóságok evakuálási parancsot adtak ki a héten bejelentve a tisztogató művelet megkezdését.

A tisztogató művelet kifejezésnek különleges jelentése van Mianmarban, ugyanis a hadsereg így jellemezte a 2017 elején a rohingja felkelők akcióira válaszul indított műveletét, amelynek következtében a muszlim kisebbség 700 ezer tagja menekült Mianmarból a szomszédos Bangladesbe.

A mianmari hadsereg lázadók elleni fellépését ENSZ-képviselők a “népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak” minősítették.

Zav Htaj kormányszóvivő szombaton közölte: a kormányzati tisztségviselők felkérték a hadsereget, hogy ne használja a tisztogató művelet kifejezést. Egyben hozzátette, hogy az evakuálási parancsot visszavonták.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑