Cadmus fordítás Cadmus

Emberek ezrei özönlöttek Pakisztánból Afganisztánba tesztelés nélkül

Több ezren özönlöttek Afganisztánba az ideiglenesen megnyitott pakisztáni-afgán határátkelőkön, afgán hatósági források szerint a hazatérőket nem tudták tesztelni az új típusú koronavírusra.

Pakisztán átmenetileg nyitotta meg az Afganisztánnal közös két főbb határátkelőjét, ám Ataullah Khogjani, a Pakisztánnal szomszédos afganisztáni Nangarhar tartományi szóvivője szerint a torkhami átkelőnél feltorlódott, mintegy 9000 ember áttörte a kordonokat, így nem tudták rajtuk elvégezni a teszteket

. A két határátkelő április 6-tól a tervek szerint április 9-ig lesz nyitva. Afganisztánban jelenleg mintegy 400 fertőzöttről tudnak, egészségügyi szervezetek azonban arra figyelmeztetnek, hogy a valós szám ennél sokkal magasabb lehet, az országban ugyanis csak 2700 esetben végeztek tesztelést.

A pakisztáni hadsereg megígérte a járvány ellen védelemül szolgáló felszerelések leszállítását azoknak az orvosoknak, akik hétfőn Kvettában tüntettek az eszközök és felszerelések hiánya miatt. Az orvosokat a pakisztáni hatóságok néhány órára őrizetbe vették, később pedig néhányan közülük – nevük elhallgatását kérve – arról számoltak be, hogy fogvatartásuk ideje alatt a rendőrök bántalmazták őket. Pakisztánban a járvány kitörése óta 2 orvos halt meg a vírus okozta Covid-19 betegségben. Az országban – ahol április 14-ig kijárási tilalom van érvényben – 4004 fertőzöttről tudnak, 54-en belehaltak a betegségbe.

PestiSrácok, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑