Embertelen körülményekre panaszkodnak a Szaúd-Arábiában fogva tartott menedékkérők

Embertelen körülményekre panaszkodik mintegy 300 etiópiai menedékkérő Szaúd-Arábiában – jelentette az AP amerikai hírügynökség egyikük beszámolójára hivatkozva pénteken.

“A közeli vécéből kiömlő mocsok folyik a cellánk padlóján, ahol alszunk” – mondta el egyikük egy becsempészett telefonon az AP-nek.

“Nagyon szeretnénk hazatérni, de senki sem segít nekünk, az etiópiai illetékesek sem” – tette hozzá a férfi, aki egy Rijád peremén található létesítményben raboskodik.

“Minden nap megvernek minket, pedig a bűnünk mindössze annyi, hogy jobb életet kerestünk egy idegen országban” – panaszolta.

Jogvédők is szóvá tették a szaúdi börtönökben uralkodó borzalmas állapotokat. Civil szervezetek szerint ütlegelik és elektrosokkal bántalmazzák a párosával egymáshoz láncolt foglyokat, és arra kényszerítik őket, hogy a cellájuk padlójára ürítsenek.

A jogvédők öngyilkossági kísérletekről is tudnak. Fogva tartottak arról számoltak be, hogy várandós nőket, kisgyerekeket és csecsemőket is ilyen körülmények között tartanak, és gyerekek is haltak már meg a börtönben.

A szaúd-arábiai kormány egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Évente etiópok ezrei érkeznek Szaúd-Arábiába a jobb élet reményében a Vörös-tengeren vagy az Ádeni-öblön keresztül. Sokan a háború sújtotta Jemenben dolgoznak, hogy ki tudják fizetni az utat Szaúd-Arábiába. Nemzetközi szervezetek szerint mintegy kétezer etióp ragadt a határ jemeni oldalán élelem, víz és egészségügyi ellátás nélkül.

A világjárvány terjedése miatt az etióp hatóságok csak lassan tudják hazatelepíteni őket, mert nincs meg a szükséges kapacitás egyidejű karanténba helyezésükhöz. Tsion Teklu etiópiai külügyi illetékes az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta: akár 16 ezer etiópiait is bebörtönözhettek Szaúd-Arábiában.

Április óta mintegy négyezer embert sikerül hazatelepíteni. Az elmúlt években összesen 400 ezer etiópiai állampolgárt vittek haza a helyi hatóságok.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑