Cadmus fordítás Cadmus

Emírségekbeli ENSZ-nagykövet: el kell kezdeni a kétállami megoldás megvalósítását a gázai újjáépítéshez

2024. 02. 13.

Az izraeli-palesztin konfliktusban visszafordíthatatlan előrelépésnek kell történnie a kétállami megoldás megvalósítása felé ahhoz, hogy a térség országai elkötelezzék magukat a Gázai övezet újjáépítése mellett – jelentette ki Lana Nuszeibeh, az Egyesült Arab Emírségek ENSZ-nagykövete hétfőn a 11. dubaji kormányközi világtalálkozón (World Governments Summit).

Nuszeibeh szerint “nagyon erős” az arab országok közötti konszenzus arról, hogy ha majd véget ér az Izrael és a palesztin Hamász szervezet közötti véres háború, el kell indulni a kétállami megoldás megvalósításának útján ahhoz, hogy az arab országok hozzájáruljanak az újjáépítéshez.

“Az képtelenség, hogy mi folyamatosan adjuk a pénzt, aztán egyszer csak azt látjuk, hogy ami felépült, azt lerombolják” – mondta az ENSZ-nagykövet a konferencián, amelyet már 11 éve minden évben megrendeznek az emírségekben, és amelynek témája a jövőtervezés és a technológiai innováció.

“És az még nem is elég a térség országainak részvételéhez, hogy visszafordíthatatlan legyen az előrelépés, hanem ki kell dolgozni nemzetközi garanciákat, ki kell jelölni teljesítési fázisokat, és mindezt a folyamatot támogatnia kell az Egyesült Államoknak és más kulcsfontosságú szereplőknek” – tette hozzá.

Az Arab-öböl menti államok a korábbi izraeli-palesztin fegyveres konfliktusok után mindig segítettek a gázai újjáépítésben. Azonban a négy hónapja tartó, mostani gázai háború már példátlan mértékű pusztítást okozott az övezetben, nemzetközi adatok szerint lakosságának már 85 százaléka kénytelen volt elhagyni otthonát.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑