Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: a migráció és a szárazság súlyosbítja a humanitárius helyzetet Etiópiában

2023. 03. 23.

A súlyos szárazság és a szomáliai menekültek érkezése nyomán romlott az Etiópia keleti részén lévő Dolo körzetben és környékén a humanitárius helyzet – jelentette be szerdán az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és azonnali támogatást sürgetett.

A közlemény szerint a Szomália nyugati részén lévő, de facto független Szomáliföldön lévő Las Anodban és környékén dúló konfliktus nyomán már több százezren menekültek el otthonaikból, egy részük – sok nő és gyerek – a szomszédos Etiópiában keresett menedéket.

Az etiópiai kormány lehetővé tette a menekültek érkezését, ám a Szomáliával határos Dolo körzetben – ahol letelepítésükről intézkedett – évek óta súlyos szárazság dúl, így az emberek helyzete továbbra is nehéz.

Az UNHCR azt közölte, a menekültek iskolaépületekben vagy sietve felhúzott átmeneti szállásokon élnek, sokan még mindig a szabad ég alatt alszanak.

A menekültek érkezése nyomán további humanitárius segítségre lesz szükség a mintegy 497 ezres Dolo körzetében – szögezték le a szervezet részéről, hozzátéve, hogy tovább romlott az élelmiszerbiztonság is, elsősorban az öt éven aluli gyerekeknél és várandős nőknél.

Az UNHCR kiemelten fontos feladatának tekinti a menekültek ellátását, melynek keretében a szexuális erőszakot elszenvedett embereknek is védelmet kíván nyújtani – áll a közleményben.

Etiópiában és a szomszédos Szomáliában, valamint Kenyában egymás után már a hatodik alkalommal maradt el a csapadékos időszak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑