Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ-csapat érkezett a rohingja menekültek lakta bangladesi szigetre

2021. 03. 18.

Tisztségviselők szerdai közlése szerint ENSZ-csapat érkezett a Bengáli-öbölben található bangladesi szigetre, ahova a bangladesi kormány az üldözött rohingja muszlim kisebbség több mint 13 ezer tagját szállította emberi jogi szervezetek bírálatai közepette.

Khursíd Alóm Khan bangladesi kormánytisztviselő elmondta, hogy a delegáció délelőtt érkezett meg Bhásán Csar szigetére, hogy szemügyre vegye az áthelyezett menekültek életkörülményeit.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közölte: a kormány közbenjárásával történő látogatás szerdától szombatig tart.

A szakértők megtekintik a szigeten uralkodó helyzetet és az ottani létesítményeket, tájékozódnak a menekültek igényeiről, valamint egyeztetnek a hatóságokkal és a szigeten dolgozó más emberekkel – mondta Louise Donovan, az UNHCR bangladesi szóvivője.

Ez az első alkalom, hogy ENSZ-csapat érkezik a szigetre azóta, hogy Banglades decemberben megkezdte a rohingják áthelyezését a szigetre a délkelet-bangladesi Cox’s Bazar túlzsúfolt menekülttáboraiból. Banglades a muszlim kisebbség több mint 100 ezer tagját tervezi áthelyezni a szigetre a szárazföldi táborokban található több mint egymillió menekült közül.

Jogvédő szervezetek bírálják a bangladesi kormányt a lépés miatt arra hivatkozva, hogy a szigetet rendszeresen árasztják el a monszunesők, és kiszolgáltatott a ciklonoknak is. A bangladesi kormány szerint azonban a menekültek áthelyezése a szigetre a legjobb rendelkezésre álló megoldás. A szárazföldtől mintegy 35 kilométerre található sziget infrastruktúrájának fejlesztésére a kormány csaknem 350 millió dollárnak megfelelő összeget költött.

A rohingják teszik ki a világ legnagyobb hontalan közösségét. A buddhista többségű Mianmarból több mint 700 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe 2017 augusztusa után, miután a hadsereg tisztogatásba kezdett, azt követően, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg.

A mianmari hadsereg műveletét ENSZ-képviselők a “népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak” minősítették. A mianmari kormány tagadta, hogy a biztonsági erők tömeges nemi erőszakot és gyilkosságokat követtek el, illetve lakóházak ezreit gyújtották fel.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑