Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ-erők nyitottak tüzet egy határátkelő állomásra a Kongói DK és Uganda határán

2022. 07. 31.

ENSZ-erők nyitottak tüzet egy határátkelő állomásra a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda határán legalább két ember halálát okozva – közölte vasárnap a világszervezet helyi missziója, a MONUSCO.

A tájékoztatás szerint a katonák éppen eltávozásról tértek vissza. Az incidens Kongó forrongó keleti részén található Kasindi település térségében történt.

Egyelőre nem világos, hogy miért nyitottak tüzet a békefenntartók. A közösségi médiában megjelent, állítólag az incidensről készült felvételen a katonák feltartóztatott konvoját lehetett látni, amelyet egy kongói katona és egy rendőr közelített meg. Egy szóváltást követően a békefenntartók lövéseket adtak le, majd megnyitották az úttorlaszt és áthaladtak az ellenőrzőponton.

“A MONUSCO intervenciós brigádjának eltávozásról visszatérő katonái tisztázatlan okok miatt tüzet nyitottak a határállomásra és kikényszerítették átkelésüket. A súlyos incidensben emberek haltak meg, illetve súlyos sebesüléseket szereztek” – közölte Bintou Keita, az ENSZ-főtitkár kongói különmegbízottja közleményében. Hozzátette, hogy a feltételezett elkövetőket őrizetbe vették és nyomozást indítottak az ügyben.

Időközben legalább húszra emelkedett a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ENSZ békefenntartói ellen egy hete zajló tüntetések halálos áldozatainak száma. A halottak között három békefenntartó is van, két indiai és egy marokkói állampolgár.

A tüntetők azt vetik az ENSZ szemére, hogy nem védi meg az embereket az ország keleti felén aktív fegyveres csoportoktól.
Az afrikai országnak ezen a részén mintegy 100 fegyveres csoport garázdálkodik, köztük az ugandai Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) iszlamista milícia.

Az Európai Unió csütörtökön elítélte a békefenntartók ellen intézett támadásokat, és vizsgálatot követelt, valamint a felelősök elszámoltatására szólított fel. Közleményében az uniós külügyi szolgálat hangsúlyozta: az EU határozottan elítéli a békefenntartók elleni támadásokat és a tiltakozó akciókat kísérő erőszakot.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑