Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: Idén több mint ötszáz civil vesztette életét Maliban

2022. 05. 31.

Több mint ötszáz civil vesztette életét Maliban az év első három hónapjában a kormányerők, illetve az iszlamista csoportok összecsapásai során – derült ki az ENSZ-nek a nyugat-afrikai ország rohamosan romló biztonsági helyzetéről összeállított, hétfőn ismertetett jelentéséből.

A dokumentum szerint 324 százalékos a növekedés a megelőző negyedévhez képest. A világszervezet kiemelte, hogy mindez arra utal: a mali junta kudarcot vallott a jogsértések és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, valamint az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető szélsőséges csoportok ténykedéseinek megfékezésében.”A mali

fegyveres erők, időnként külföldi katonai alakulatok támogatásával, fokozták terrorellenes műveleteiket”, amelyek közül többnél súlyos jogsértésekről érkeztek bejelentések – közölte az ENSZ mali missziója, a MINUSMA.
Bamako tagadja, hogy a Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás zsoldosai volnának az országban, csak annyit ismer el, hogy orosz “kiképzők” vannak jelen egy Moszkvával kötött kétoldalú együttműködés keretében.

A MINUSMA a januártól márciusig terjedő időszakban a mali hadsereg 320 jogsértését dokumentálta. Az azt megelőző három hónapban 31 esetről lehetett tudni.

A legkirívóbb visszaélések Moura településén történtek, ahol szemtanúk szerint a mali hadsereg katonáit fehér bőrű harcosok kísérték, és meggyilkoltak számos civilt, akikről azt feltételezték, hogy valójában szélsőségesek.
“A tömeges kivégzések mellett a biztonsági erők az állítások szerint megerőszakoltak, fosztogattak és önkényesen őrizetbe vettek civileket a katonai művelet során” – tette hozzá a MINUSMA.

Az ENSZ mali missziója saját vizsgálatot indított a történtek miatt, de mindeddig nem tudott érdemben vizsgálódni a településen.

Mali katonai vezetése május közepén közölte, hogy regionális szövetségeseivel és az egykori gyarmattartó Franciaországgal megromlott kapcsolatai nyomán kivonul a G5 Száhel nevű terrorellenes regionális katonai együttműködésből, amelyben Niger, Csád, Burkina Faso és Mauritánia csapatai is részt vesznek. Franciaország már februárban bejelentette, hogy kivonja a 2013 óta Maliban állomásozó terrorellenes erőit. A 2400 francia katona és a különleges erők 900 fős kontingensének egy részét Nigerbe telepítik át.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑