Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: Iránban rejtőzködhet az al-Kaida de facto új vezére

2023. 02. 14.

Iránban rejtőzködhet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat de facto új vezére az ENSZ szerint – közölte kedden a The Guardian brit napilap online kiadása.

A 62 éves Szaif al-Adelt már korábban is a néhai Ajmán az-Zaváhíri utódjának tartották. Zaváhíri tavaly nyáron halt meg egy amerikai dróncsapásban Kabulban. A korábbi vezető halála és utódjának politikai szempontból kényes tartózkodási helye – tekintettel Iránra és a tálibok vezette Afganisztánra – akadályozhatja meg az al-Kaidát abban, hogy bejelentse új vezérét az egyiptomi kommandósból lett iszlamista szélsőséges személyében.

Az erről szóló jelentést hétfőn tette közzé az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet és al-Kaida elleni szankciói felügyeletével megbízott testülete a tagállamok hírszerzési információi alapján.
“A tagállamok többségi véleménye szerint jelenleg (Adel) képviseli a folytonosságot az al-Kaida de facto vezetőjeként. Vezető szerepét azonban nem tehetik hivatalossá, mert az al-Kaida figyelembe veszi az afganisztáni tálibok aggályait, hogy ne ismerjék el Zaváhíri halálát Kabulban, valamint azt a tényt sem, hogy (Adel) az Iráni Iszlám Köztársaságban tartózkodik” – olvasható a dokumentumban.

Az afganisztáni tálibok kínos helyzetbe kerültek Zaváhíri halála miatt, ugyanis az Egyesült Államokkal 2020-ban aláírt dohai megállapodásban azt ígérték, hogy nem adnak menedéket az al-Kaida tagjainak. A jelentés szerint “Zaváhíri jelenléte Kabul belvárosában… bizonyította, hogy az al-Kaida és a tálibok között folytatódik az együttműködés”.
Irán is következetesen tagadja, hogy támogatná az al-Kaidát, bár a terrorszervezet több magas rangú tagjáról is tudni, hogy családjával az Iszlám Köztársaságban kerestek menedéket a 2001-es afganisztáni amerikai beavatkozás hatására.

Adelt a nyugati tisztségviselők valódi veszélynek tartják, mert bizonyította szervezési tehetségét és elkötelezettségét, amelyekkel széles körben kivívta az iszlamisták tiszteletét. Karrierjét szélsőségesként az Egyiptomi Iszlám Dzsihád soraiban kezdte az 1980-as években. Az al-Kaida 1998-as nemzetközi terrorkampánya nyitányát adó, kelet-afrikai amerikai nagykövetségek elleni merényletek fűződnek a nevéhez. Az amerikai igazságügyi minisztérium 10 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑