ENSZ-konferenciát sürget a maronita pátriárka Libanon szuverenitásának megőrzésére

Egy ENSZ-konferencia összehívását szorgalmazta szombaton Besara Butrosz ar-Raj maronita keresztény pátriárka Libanon szuverenitásának védelme érdekében.

A libanoni keresztény egyház első számú vezetője kiemelte: egy ilyen nemzetközi konferencia lehetővé tenné, hogy Libanon visszanyerje semlegességét és pártatlanságát.

A pátriárka beszédét százak hallgatták a Bejrúttól északkeletre található Bkrikiben, a maroniták székhelyén. Ar-Raj a Hezbollah síita mozgalom befolyására utalva leszögezte:

“nem szabad engedni, hogy két állam vagy két hadsereg legyen egy ország területén”.

Az Izraelt esküdt ellenségének tekintő Hezbollah elsődleges támogatója az Irán Iszlám Köztársaság, amely pénzzel, fegyverekkel és kiképzéssel segíti a mozgalmat.

“Szabadság, stabilitás, szuverenitás! Irán, tűnj innen!” – kiáltozta a pátriárka beszédét hallgató tömeg.

Ar-Raj elmondta: azért fordul az ENSZ-hez, mert aggodalmai és javaslatai hazájában nem találtak meghallgatásra. Az egyházi vezető szerint puccs fenyegeti az országot.

Szaad Haríri kinevezett kormányfő október óta próbál kormányt alakítani, de a közel-keleti ország politikai megosztottsága miatt eddigi erőfeszítései kudarcba fulladtak. Emellett a gazdaság is mélyrepülésben van: az 1975-90-es polgárháború vége óta nem volt példa hasonló válságra.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑