Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: Líbiában emberiesség elleni bűnöket követnek el bevándorlók ellen

2023. 03. 27.

Az ENSZ líbiai tényfeltáró küldöttsége hétfőn közölte: alapos ok van arra következtetni, hogy Líbiában háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követnek el – mások mellett – bevándorlók ellen, és ezt a tanúvallomásokon alapuló bizonyítékot továbbítják a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) is.

Az egyik megfigyelő a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a líbiai hatóságok támogatásával az Európai Unió is elősegíti a menekültek elleni jogsértéseket.

A küldöttség, amely 2016 óta vizsgálja a visszaéléseket az észak-afrikai országban, az ENSZ genfi székhelyű Emberi Jogi Tanácsának átadott végső jelentésében közölte: mind az állami biztonsági erők, mind a fegyveres milíciák elnyomják a másként gondolkodókat, gyilkosságokat, nemi erőszakot követnek el, elrabolnak és rabszolgaságba taszítanak embereket.

A jogsértések fő célpontjai a Líbiába évente átutazás céljából ezrével érkező bevándorlók, és a három, független megfigyelőből álló csoport szerint meggyőző bizonyíték van arra, hogy ezeket az embereket rendszeresen megkínozzák. A küldöttség szerint jó alap van feltételezni azt is, hogy a bevándorlók szexrabszolgaság áldozatai is.

A visszaélések rendkívül gyakoriak a Líbiában tartózkodó mintegy 670 ezer bevándorló esetében, akik “iszonyatos erőszaksorozatnak” vannak kitéve attól kezdve, hogy az embercsempészek Líbiába juttatják őket, egészen az igazságügyi ellenőrzés nélküli fogva tartásukig – áll a jelentésben.

A küldöttség egyik tagja, Chaloka Beyani a jelentést ismertető hétfői genfi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Európai Unió (EU) által a bevándorlókat megállító és őrizetbe vető líbiai hatóságoknak nyújtott támogatás “elősegítette és támogatta a bevándorlók elleni jogsértések elkövetését”.

“Nem azt állítjuk, hogy az EU és a tagállamai követnék el ezeket a bűncselekményeket. A lényeg az, hogy az általuk nyújtott támogatás elősegítette és támogatta a bűncselekmények elkövetését” – közölte az ENSZ-szakértő.

Az Európai Bizottság bevándorlási ügyekben illetékes szóvivője egyelőre nem reagált az elhangzottakra.

Peter Stano, az EU külügyi szóvivője a jelentés közzététele előtt tartott sajtótájékoztatón kijelentette: “segítséget nyújtunk nekik (Líbiának), hogy javítsák a kutatási és mentési kapacitásokat, mind hajókkal, mind felszereléssel és az emberi jogokra összpontosító kiképzéssel”.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑