ENSZ: segítség nélkül katasztrofális helyzetbe kerülhet Afganisztán

Segítség nélkül katasztrofális helyzetbe kerülhet Afganisztán – figyelmeztetett Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Az Afganisztán javára hétfőn kezdődő donorkonferencia előtt a főbiztos kiemelte: afgánok millióinak jövője függ a kabuli kormány és a tálib mozgalom között jelenleg folyó béketárgyalások eredményétől, illetve attól, hogy a nemzetközi közösség mennyire elkötelezett az ország megsegítése mellett.

Ha e két feltétel közül bármelyik kudarcba fullad, az katasztrofális következményekkel járhat Afganisztán számára – mondta Filippo Grandi.

Egy lehetséges következmény lehet, hogy hatalmas mértékű menekültáradat indulhat meg az országban. Az utóbbi években mintegy 3 millió embert űztek el otthonából, idén pedig csaknem 300 ezer ember vált földönfutóvá a konfliktus miatt.

A menekültügyi főbiztos aláhúzta azt is, hogy a koronavírus-járvány miatt 9 millió afgán elveszítette a megélhetését és sürgős humanitárius segítségre szorul.

Az ENSZ égisze alatt – a finn és az afgán kormány szervezésében – hétfőn kétnapos nemzetközi donorkonferencia kezdődik Genfben.

Szeptember 12. óta tárgyalnak egymással Dohában a tálib mozgalom és az afgán kormány képviselői a békéről, de az egyeztetések különböző, az eljárásrenddel kapcsolatos nézeteltérések miatt megrekedtek.

Az Egyesült Államok január 15-ig további kétezer fővel csökkentené a dél-ázsiai országban állomásozó katonái létszámát. Elemzők szerint egy elsietett csapatkivonás megerősítheti a lázadókat és visszavetheti nyitottságukat a békefolyamatra.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑