Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: újabb menekülthullám fenyeget Szíriából az éhezés miatt

2020. 06. 26.

Ismét tömegesen útra kelhetnek elkeseredésükben az emberek Szíriából, ha a nemzetközi közösségnek nem sikerül célba juttatnia az élelmiszersegélyeket, amelyekkel enyhítheti az éhezést az arab országban – figyelmeztetett csütörtökön az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

David Beasley, az ENSZ-szerv első embere létfontosságúnak nevezte, hogy a segélyeket az érintett országok átengedjék a határaikon, mert Szíriában, mint fogalmazott, sokan “az éhhalál szélén” vannak.
A segélyek beengedése Szíriába jelenleg élénk politikai vita tárgya.

Az ENSZ segélyszervezeteinek szállítmányai már nem jutnak el Szíriába Irakból azóta, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta az ezt lehetővé tevő határozatot. Így az addigi négy helyett mindössze két határátkelőhelyen keresztül léptethetők be a segélyszállítmányok Szíriába.

Miután mindkét érintett átkelő a Törökországgal közös határon van, Szíria északi részét lényegében elvágták a segélyektől. Az ENSZ BT napirendjén van egy határozattervezet, amely szerint hat hónapra ismét megnyitnák az iraki-szíriai határt a segélyek előtt.

A WFP jövő hét kedden tart adományozói konferenciát Brüsszelben, amelyen a segélyező országok megtehetik felajánlásaikat. Szíriában kilenc év polgárháború után évi több milliárd dollárra lenne szükség az otthonából elmenekülni kényszerült több millió ember ellátásához.

Az adományozói konferenciákon felajánlott összegekhez képest rendszerint kevesebb érkezik meg ténylegesen adományban.

A WFP szíriai programjának 200 millió dollár hiányzik ahhoz, hogy teljesítse az idei évre kitűzött vállalásait.

Szíriában, ahol tízből nyolc ember nyomorog, a koronavírus-járvány újabb csapást mért az egyébként is gyengélkedő gazdaságra, és ezzel tovább romlott az élelmiszerellátás színvonala is.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑