Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan Ankara támogatására kérte a türk nyelvű országokat

2019. 10. 17.

Ankara támogatására kérte a türk nyelvű országokat a terrorizmus elleni harcban Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Bakuban a Türk Tanács VII. csúcstalálkozóján.

Az amerikai napilap online felületén közzétett írásban Erdogan rámutatott, hogy országa a szíriai háború 2011-es kezdete óta mintegy 3,6 millió menekültet fogadott be, akiknek az ellátása 40 milliárd dollárba került eddig, és ehhez közel sem kaptak elegendő támogatást. A török elnök viszont elfelejtette megemlíteni hogy Ankara már nyolc éve iszlamista csoportokat támogat képez ki és harcol velük együtt amik emberek millióit kényszerített menekülésre.

A török kormány katonai akciót indított a szomszédos Szíriában, hogy  még több szír területet foglaljon el és adja az az ellenőrzését iszlamista csoportoknak.

Erdogan leszögezte, hogy nem rendelkezik legitimitással az Arab Liga, és álláspontja, amely szerint a török „invázió” újabb menekülthullámhoz vezet és veszélybe sodorja az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelemben elért eredményeket, nem tükrözi az arab emberek valódi véleményét. Ennek ellenére az elmúlt egy hétben már több mint háromszázezer ember menekült el a török hadsereg offenzívája elől, és számos Iszlám Állam terroristának sikerült megszöknie az észak-szíriai börtönökből.

Törökország az előző héten indított offenzívát Szíriában az általa terroristának tekintett kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) visszaszorítására, amely az Iszlám Állam ellen harcoló nyugati szövetség leghatékonyabb helyi szövetségese volt. A katonai műveletet az előzte meg, hogy az Egyesült Államok Donald Trump amerikai elnök döntése értelmében elkezdte kivonni katonáit a szíriai-török határ térségéből.

A beavatkozást többek között az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga is elítélte.

A kurdok segítségére csak a szíriai és orosz hadsereg sietett.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑