Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Erdogan beperelt egy görög újságot, és 5 év börtönt követel szerkesztőire

2021. 11. 13.

Recep Tayyip Erdogan török elnök beperelte a görög Dimokratia (Demokrácia) nevű újságot, amiért annak címlapján 2020 szeptemberében „Siktir Git” (törökül kb.: „Baszd meg”) címmel jelent meg egy cikk, amelyben Erdogan és egyéb török hivatalosságok akcióit kritizálták a két ország közötti tavalyi feszültségek idején – közölte a Mérce.hu.

Erdogan elnök ügyvédei az újság főszerkesztőjét, két vezető szerkesztőjét és egy újságírót pereltek be egy ankarai bíróságon, öt évig terjedő börtönbüntetést kérve a vádlottakra.

„A görög hatóságoknak is megküldött hivatalos jogi szöveg tele van provokációkkal. Az Égei-tengert „Szigetek tengerének” nevezik benne, és a török fél azzal vádolja az újság dolgozóit, hogy akadályozzák Erdogan úr mediterráneumi és égei-térségbeli törekvéseit.”– áll a Dimokratia hivatalos reakciójában.

Az Oruç Reis török kutatóhajó, több török hadihajó kíséretében számos alkalommal, a nemzetközi hajózási egyezményeket megszegve lépett be görög és ciprusi felségvizekre a tavalyi év során, arra hivatkozva, hogy Ciprus török felének birtoklása okán nekik is joguk van a ciprusi Exkluzív Gazdasági Zónában fellelhető nyersanyagokra.

A görög admiralitás azonban már 2020 augusztus 13-án közölte, az Oruç Reis nem rendelkezik a felmérésekhez szükséges eszközökhöz sem, megjelenése szerintük egyszerű politikai provokáció Görögország és az EU ellen.

Miután a Oruç Reis nyíltan elkezdte a Ciprus melletti, sekély vizekben a petróleumtartalékok feltérképezését, még Mike Pompeo, Donald Trump exelnök külügyminisztere is határozottan figyelmeztette Ankarát, az energiaforrások területén a térség vizei „vitathatatlanul a görög kormányhoz tartoznak” és akciójuk a Földközi-tengeren „egyértelműen” illegális.

Előtte Washington és Brüsszel is számos alkalommal kifejezte egyértelmű ellenérzéseit a kutatóhajó megjelenésével kapcsolatban, amelyet, lévén Törökország a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkezik, egyértelmű provokációnak minősítettek az EU- és NATO-tagállam görögök ellen.

Mint arról szintén beszámoltunk korábban, Erdoğan elnök 2014 és 2020 között 38.581 peres eljárást indított az elnök személyének megsértése vádjával. Az adatokat Gülizar Biçer-Karaca, az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) képviselője hozta nyilvánosságra. Igaz ezek leginkább török állampolgárok ellen irányultak.

A most közölt adatok szerint a személyére kissé érzékeny török elnök által indított sérelmi pereskedésekben

2018-ban 2775,
2019-ben 4291,
2020-ban 3665 embert ítéltek el.

Erdogan autokratikus vezetési stílusát jól mutatja a különböző jogcímeken indított büntetőperek megdöbbentően magas száma. A 2016-os puccskísérlet másnapján már 3000 bírót tartóztattak le Törökországban és mintegy 125 ezer közalkalmazottat rúgtak ki állásából.

Ahval News, The Greek Reporter, Mérce.hu

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑