Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan elégedetlen az arab államokkal Jeruzsálem kérdésében

 

Arab államokat bírált a török külügyminiszter az Iszlám Együttműködés Szervezetének rendkívüli ülése előtt. A politikus országneveket nem említett, de azt jelezte, hogy az érintetteknek szerinte keményebben kellett volna elítélniük a Jeruzsálemmel kapcsolatos amerikai döntést. Elemzők már korábban megjegyezték, hogy a szaúdi vezetés Irán ellen szövetkezne az Egyesült Államokkal, így nem várható, hogy Rijád határozottan szembemegy Donald Trumppal.

Lassan egy hete tartanak a halálos áldozatokat is követelő összecsapások az izraeli hatóságokkal a palesztin területeken. Ciszjordániában és a Gázai övezetben az amerikai elnök döntése ellen tiltakoznak, amellyel Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának. A város keleti, jelenleg megszállt részét a palesztinok leendő országuk fővárosának tartják.

Az amerikai álláspontot elítéli az orosz és a török elnök is – derült ki kettejük ankarai találkozója után. Vlagyimir Putyin szerint Trump lépése nem a béketeremtést szolgálja.

„Szeretnék rámutatni, hogy Oroszország és Törökország úgy tekint arra, hogy az USA elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és átköltözteti a nagykövetségét a városba, hogy az nem segít megoldani a közel-keleti helyzetet. Épp ellenkezőleg. Destabilizálja a régiót, amelynek a helyzete már eddig is bonyolult volt. Az izraeli–palesztin békefolyamattal kapcsolatban alapvetően minden reményt eltöröl” – fogalmazott Putyin.

Jeruzsálem kérdését a zsidó államnak és a palesztinoknak közvetlen kapcsolatfelvétel útján kellene megoldaniuk – ismételte meg a nemzetközi közösség álláspontját az orosz államfő.

A török elnök szerint a zsidó állam „olajat önt a tűzre” azzal, hogy az izraeli harci gépek a Gázai övezetet támadták válaszul a palesztinok rakétatámadásaira.

„Az Iszlám Együttműködés Szervezetének elnökeként rendkívüli csúcstalálkozóra hívjuk a vezetőket Isztambulban, remélem, erős üzenetet fogalmazunk meg. Ugyanezt a magatartást láttam Putyinban is Jeruzsálemmel kapcsolatban” – emelte ki Recep Tayyip Erdogan.

A Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője felszólította híveit és minden térségbeli szövetségesét, álljanak a palesztinok ügye mellé, vezessenek be egységes stratégiát Izraellel szemben.

„Ma az ellenállás tengelye, beleértve a Hezbollahot, megint visszatér a legfontosabb ügyéhez, és minden idejét Jeruzsálemnek, Palesztinának és a palesztin népnek, a palesztin ellenállás minden pártjának szánja” – nyilatkozta Szaíd Haszan Naszralláh.

A radikális Hamász péntektől újabb felkelést, intifádát hirdetett. De segítséget ígért a palesztinoknak az iráni Forradalmi Gárda külföldi műveleteiért felelős parancsnoka is.

Orientalista.hu – HírTV

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑