Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan élesen bírálta Ausztriát, mert szolidaritást vállalt Izraellel

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn éles szavakkal bírálta Ausztriát, amiért szolidaritást vállalt Izraellel a cionista állam és a  Hamásszal kialakult konfliktusban.

“Elátkozom az osztrák államot, amely izraeli zászlókat függesztett ki a kancellár hivatalára. Egy terrorista ország zászlóinak kifüggesztése az állami intézményekre egyet jelent a terror támogatásával.

Ausztria biztosan azt akarja, hogy a muszlimok fizessék meg az árát annak, hogy népirtást követett el a zsidókkal szemben” – hangoztatta Erdogan, akit a CNN Türk állami televízió idézett. Hozzátette, hogy a többi ország, amely támogatásáról biztosította Izrael Gázai övezetben folytatott tevékenységét, “olyanként fog bevonulni a történelembe, aki segítséget nyújtott gyerekek lemészárlásához”.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Alexander Schallenberg külügyminiszter pénteken elítélték a Gázai övezetből Izrael területét érő rakétatámadásokat és szolidaritásuk jegyében izraeli zászlókat vontak fel a kancellár hivatalának és a külügyminisztérium épületére. Schallenberg ezt Ausztria terrorizmussal szembeni következetes kiállásával indokolta. Az Európai Unió terrorszervezetként tartja nyilván a Gázai övezetet irányító Hamászt.

Az ankarai külügyminisztérium a nap folyamán elutasította Karl Nehammer osztrák belügyminiszter Törökországot bíráló kijelentéseit. Nehammer hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Ankara “dicstelen” szerepet játszik az izraeli-palesztin konfliktusban tovább mérgesítve az amúgy is kiélezett helyzetet.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint hétfőn este Libanon felől hat lövedéket lőttek ki Izrael északi részére, de ezek nem jutottak túl a határon. A történtek miatt légvédelmi riadót fújtak Izrael északi településein. A zsidó állam tüzérségi csapással válaszolt.

Libanoni biztonsági források szerint a lövedékeket Izrael ellen az arab ország déli részéről indították. Hozzátették, hogy az izraeli tüzérség nagyjából 22 lövéssel válaszolt.

Egyelőre nincsenek jelentések károkról, illetve esetleges áldozatokról. Megfigyelők szerint a történtek nem is jelzik egy újabb front nyitását az elmérgesedő izraeli-palesztin konfliktusban.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑