Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Erdogan győzelme után az unió a kettős útlevél reformját keresi

2017. 04. 19.

Mivel Erdogan török elnök a vasárnapi népszavazáson sok német-török szavazatát kapta meg, az Európai Unió ezért el akarja törölni a kettős útlevelet, foglalja össze cikkét a német lap.

Brüsszel a török alkotmányos reformról az Erdogan győzelmét jelentő eredmény után megerősítette követelését a kettős útlevelek megszüntetése iránt.

Stephan Mayer, a CDU/CSU parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője elmondta a Die Welt-nek: „Fontosnak tartom, hogy a következő törvényhozási periódusban ismét megszüntessük a kettős állampolgárság megkönnyítését”.

A CSU-politikus követelte, hogy

az úgynevezett generációs átlagmodell szerint legalább a gyerekek esetében vissza lehessen vonni a kettős állampolgárságot, ha e gyerekek nem Németországban élnek és nyilvánvalóan semmilyen kapcsolatuk sincs Németországgal.

E javaslatot a CDU és CSU közös választási programjába indítványozta felvenni. A javaslat háttere, tájékoztat a cikk: a népszavazáson résztvevő németországi török választók a választási bizottság szerint 63 %-os aránnyal szavaztak igennel Recep Tayyip Erdogan azon kérdésre, hogy saját hatalmát egy alkotmányos reform révén jelentősen kiszélesítse.

Mayer szerint

ezzel Erdogan kijelölte Törökország útját a demokratikus és jogállami státusztól az egyértelműen erősebb, autokrata struktúrák felé.

Hozzátette, reméli, hogy Erdogan ezen szinte korlátlan hatalomgyakorlást mértéktartó és mérsékelt módon valósítja majd meg.

Mayerhez hasonlóan nyilatkozott a bundestag külügyi bizottságának elnöke, a CDU-s Norbert Röttgen, aki megismételte korábbi azon kritikáját, hogy a tartós kettős állampolgárság nem járul hozzá az integráláshoz.
Thomas de Maiziere belügyminiszter (CDU) az év eleje felé azt mondta, hogy a kettős útlevél nem folytatható négy-öt generáción át.

Ugyanakkor mind a CDU/CSU, mind az SPD elhatározta még ebben a törvénykezési szakaszban, hogy a Németországban született és ott felnőtt gyerekek a német mellett megtarthatják nem uniós állampolgárságukat egyik nem uniós szülejük révén, és így esetükben nincs meg a kötelezettség arra vonatkozóan, hogy legkésőbb 23 éves korukban valamelyik állampolgárság mellett döntsenek.

Az SPD elutasítja, hogy ezen változtassanak, de a CDU múlt decemberi kongresszusán már a megállapodás megszüntetése mellett állt ki.

Végül egy nem Erdogan-párti, hanem az azonos mércéből fakadó kérdés: ha az elnöki rendszer és a későbbre ígért halálbüntetés esetleges bevezetése ilyen szörnyű, önmagában véve autokratikus és elfogadhatatlan, hogyan tudjuk ugyanazt minden zokszó nélkül elfogadni az Egyesült Államok esetében?

Magyar Idők – Lovas István

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑