Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan ismét hadműveletet helyezett kilátásba

2018. 10. 12.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken ismét török hadműveletet helyezett kilátásba Szíriában az Eufrátesztől keletre eső területeken, amelyek a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) ellenőrzése alatt állnak.

Az Anadolu török állami hírügynökség szerint Erdogan a nyugat-törökországi Ispartában egy katonai ceremónián tartott beszédében úgy fogalmazott: „ha Isten is úgy akarja, az itt jelen lévő kommandósok támogatásával hamarosan felforgatjuk az Eufrátesztől keletre található terrorfészkeket is”. Ankara a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjaival szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t. A kurd milícia mindazonáltal az Egyesült Államok támogatását élvezi, és nagy mennyiségben kap fegyvereket is Washingtontól.

Törökország korábban két hadművelet is indított az YPG jelenlétének visszaszorítása érdekében: Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusában megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz, el-Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettől, valamint az YPG-től, majd idén az Olajág nevű műveletben irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte északnyugati Afrín várost és környékét. Az Eufrátesz folyótól nyugatra az YPG fennhatósága alatt egyedül Manbídzs körzet maradt, ott azonban amerikai katonák is állomásoznak.

Ugyan egy június eleji megállapodást követően a török és az amerikai hadsereg közös járőrszolgálatba kezdett Manbídzs peremterületein, Ankarát nyugtalanítja, hogy Washington a kurd milíciát továbbra is fegyverszállítmányokkal támogatja. Erdogan a közelmúltban már többször kilátásba helyezte, hogy újabb hadműveleteket indíthatnak az Eufrátesztől keletre fekvő, kurdok lakta vidéken, valamint Észak-Irakban a PKK ottani főhadiszállása ellen, de még nem szolgált részletekkel a lehetséges offenzívákról.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑