Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan leterroristázta a tüntető diákokat

2021. 02. 04.

 Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában a kiújult isztambuli diáktüntetésekre utalva kijelentette, hogy Törökországban már nem lesznek a 2013-as Gezi parki tüntetésekhez hasonló megmozdulások.

Erdogan a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) több, párhuzamosan megrendezett tartományi kongresszusához intézett televíziós beszédében mondta ezt.

A török államfő leszögezte: a demonstrálók terrorszervezetek tagjai, akiket nem fogad el az ország “nemzeti és lelki értékekkel rendelkező fiataljaiként”.

“Tanulók, diákok vagytok ti, vagy a rektori iroda elfoglalására törekvő terroristák?” – fogalmazott, majd hangsúlyozta: soha nem fogják hagyni, hogy Törökország terroristák uralma alá kerüljön, és hogy még egyszer “átéljen” olyat, mint az isztambuli Gezi parki tüntetések.

A Gezi parki tüntetések 2013 májusában kezdődtek a terület átépítése elleni tiltakozással, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése csakhamar országos kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a tömeget. A tüntetéseket elfojtották, és a résztvevők ellen bírósági eljárásokat indítottak.
Erdogan szerdán aláhúzta: mindenhol ugyanúgy fognak fellépni fel a terroristákkal szemben, ahogy azt a török biztonsági erők a kurd felkelőkkel teszik a délkelet-törökországi hegyvidéken.

Devlet Bahceli, az AKP-val szövetséges parlamenti tömörülés, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) elnöke szerdán a Twitter fiókján azt írta, hogy a tüntetések résztvevői “mérges kígyók, amelyeknek el kell taposni a fejét”, mögöttük pedig “sötét körök, ügynökök és zsarnokok” állnak.

A tekintélyes Bogazici (Boszporusz) Egyetem diákjai hetek óta tiltakoznak Isztambulban, miután a török elnök január elején a konzervatív, iszlamista kormánypárttal kapcsolatban álló Melih Bulut nevezte ki rektornak a felsőoktatási intézmény élére. A demonstrálók Bulu lemondását és azt követelik, hogy az egyetem maga választhassa meg vezetőjét.

Az indulatok azt követően újultak ki, hogy a hatóságok a hétvégén letartóztattak két diákot, aki az iszlám legszentebb helyét LMBT-zászlókkal (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) körbefogó posztert helyezett ki az egyetemen.
Hétfőn és kedden Isztambulban és Ankarában is tüntetők követelték a diákok szabadon bocsátását. A rendőrök könnygázt és gumilövedéket is bevetettek ellenük. A hatóságok több mint háromszáz embert vettek őrizetbe az összecsapások során, bár túlnyomó többségüket később szabadon engedték.

Erdogan szerdai felszólalásában nyomatékosította: “nincs olyan, hogy LMBT, ez az ország nemzeti és lelki értékekkel tart a jövőbe”.

Melih Buru a prominens Habertürk internetes hírportálon szerdán megjelent interjújában jelezte: soha nem gondol lemondani, a feszültség pedig csökkenni fog, majd fél éven belül teljesen véget a válság.
A török elnök januárban arra hívta fel a figyelmet, hogy a rektor a törvényeknek megfelelően lett kinevezve, egyúttal emlékeztetett: Bulu a Bogazici Egyetemen szerzett doktori fokozatot, és már két másik felsőoktatási intézmény rektora is volt.

Melih Bulu közgazdász professzor, aki 2015-ben az AKP képviselőjeként akart indulni a parlamenti választásokon. Az 1980-as török katonai puccs óta Bulu az első rektor, akit nem a Bogazici Egyetem választott saját berkeiből az intézmény élére. Korábban a török felsőoktatási intézmények maguk választották meg rektoraikat, de 2016 óta Erdogan magához vonta a kinevezés jogát.

A főleg angol nyelven oktató Bogazici Egyetemet 1863-ban alapították akkor még Robert College néven. Ez volt az első amerikai egyetem az Egyesült Államok területén kívül. 1971-ben nevezték át a Boszporusz után (Bogazici), amelynek európai partján fekszik.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑