Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan megint megtalálta a bűnbakot, kirúgta a pénzügyminisztert

Leváltotta pénzügyminiszterét Recep Tayyip Erdogan török elnök, ugyanis Lutfi Elvan nem értett egyet a további kamatcsökkentésekkel – írja a Bloomberg.

A miniszter alig egy évet töltött el posztján, most Nureddin Nebati váltja.

Az 57 éves Nebati 2018 óta pénzügyminiszter-helyettes volt, a szakemberek szerint közel áll a korábbi miniszterhez, Berat Albaryakhoz, aki Erdogan elnök veje.

A szerda esti bejelentés után a líra ismét gyengült, hiszen a lépés növeli az aggodalmat a török elnök gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben a török deviza szabadesésben volt miután a 20%-os infláció mellett már 15%-ra vágták az irányadó kamatot.

Egyetlen hónap alatt 40%-kal zuhant a líra a dollárral szemben. Szakértők szerint éppen ez fűtheti tovább az inflációt, a következő hónapokban akár 30% is lehet az áremelkedés üteme.

A Bloomberg forrása szerint Elvan ellenezte a jegybanki kamatcsökkentéseket, melyeket a török elnök szorgalmazott. A pénzügyminiszter két nappal a legutóbbi lazítás előtt nyilvánosan arról beszélt, hogy minden intézménynek meg kell tennie mindent a saját mandátumán belül az infláció megfékezéséért.

Másnap Erdogan a parlamentben említette meg, hogy még mindig vannak olyan barátok, akik a magas kamatokat támogatják, ezzel a miniszterre célozhatott.

Portfolio.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑