Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan megköszönte Orbánnak Magyarország kiállását az offenzívája mellett

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel hétfőn Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a találkozó után az MTI-nek kifejtette: a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját.

A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről is tárgyaltak, Orbán Viktor pedig azt mondta, nagy várakozással tekint a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, amelyet november 7-én tartanak Budapesten.

Recep Tayyip Erdogan továbbá megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren – közölte Havasi Bertalan.

Végül a török elnök legutóbbi budapesti látogatását felidézve megállapították: a felújított és akkor átadott Gül Baba türbéje a török és a magyar polgárok szemében egyaránt közkedvelt helyszín lett a magyar fővárosban – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Hétfőn Luxemburgban találkoztak az Európai Unió külügyminiszterei és egy Törökország hadműveletét elítélő nyilatkozatot adtak ki, és hangsúlyozták, hogy az EU egységes a kérdésben.Többek közt azt közölték, hogy leállítják a fegyverkivitelt Törökországba. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem volt jelen, ugyanis szintén Bakuban, a Türk Tanács ülésén vesz részt.

A Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán és Kirgizisztán. Magyarországnak megfigyelői státusza van a szervezetben.

Euronews, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑