Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan szankciókkal fenyegette meg az észak-iraki kurd régiót

2017. 09. 25.

Szankciókkal fenyegette meg Recep Tayyip Erdogan török államfő hétfőn Isztambulban az észak-iraki kurd autonóm régiót, ahol a nap folyamán függetlenségi népszavazást tartanak – írta a Habertürk tekintélyes török napilap internetes oldalán.

Erdogan elmondta: a határon már jelenleg is csak Törökországból Irakba lehet átlépni, az elkövetkező napokban pedig mindkét irányban lezárják a forgalmat. A török elnök annak lehetőségét is felvetette, hogy Ankara elzárja az Észak-Irakból kiinduló olajvezetéket, így gátolva meg a nyersanyag exportját. Erbíl naponta több százezer hordó olajat szállít Törökországba. „Meglátjuk, kinek fogják tudni eladni” – fogalmazott Erdogan.

Az államfő egyúttal arra is figyelmeztette az autonóm régiót, hogy a török haderő nem céltalanul kezdett hadgyakorlatot múlt hétfőn az Észak-Irakkal határos délkelet-törökországi Sirnak tartomány Silopi körzetében. „Egyik éjszaka egyszer csak beállíthatunk” – jelentette ki, arra emlékeztetve, hogy a török haderő tavaly augusztusban hadműveletet indított Észak-Szíriában, ahol azóta mintegy 2 ezer négyzetkilométert ellenőrzése alá vont. Hozzátette: a tervezett többi intézkedést a török vezetés még a hét során nyilvánosságra hozza.

Erdogan már a közelmúltban jelezte: Ankara „nem mindennapi” szankciókat vetne ki Erbílre a referendum miatt.

Binali Yildirim török kormányfő Erdogan előtt nem sokkal az NTV hírtelevízió élő adásában leszögezte: azzal, hogy Erbíl ragaszkodott a népszavazáshoz, „a konfliktus talaját készítette elő”, és ennek az árát ártatlan civilek fizetik majd meg. A török miniszterelnök arra is rávilágított, hogy a török szankciók gazdasági, diplomáciai és katonai jellegűek lesznek. Nyomatékosította: Ankara az észak-iraki kurd régiót sújtó megszorító lépésekről közvetlenül egyeztet a bagdadi központi kormánnyal.

Az erbíli vezetés végül ismét „a mi kapunkon fog kopogtatni” – fűzte hozzá Yildirim. Törökország mellett maga Irak, továbbá Irán és Szíria is ellenzi a kurdok függetlenné válását. Ankara, Teherán és Damaszkusz egyaránt attól tart, hogy a lépés erősítené a területükön élő kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑