Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan tagadja, hogy a török hadsereg vegyifegyvert használt

2022. 10. 23.

Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök egy pénteken közzétett televíziós nyilatkozatában kijelentette, hogy a török hadsereg sosem használt vegyi fegyvert, és jogi lépéseket tesznek azzal szemben, aki mégis ezt állítja.

A hét elején az ellenzéki Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) közel álló médiában mutattak be egy felvételt, mely a közzétevő állítása szerint török katonákat ábrázol, amint a párt aktivistái ellen vegyi fegyvert vetnek be Észak-Irakban.

Török ügyészek csütörtökön nyomozást indítottak a helyi orvosi szövetség vezetője, Sebnem Korur Fincanci ellen, miután a televízióban arról beszélt, hogy a felvételek azt mutatják, mérgező gázokat használtak a katonák.

“A török fegyveres erők eddig még sosem használtak vegyi fegyvereket” – idézte az NTV televízió Erdogant, aki csütörtöki azerbajdzsáni útjáról visszatérve nyilatkozott.

A védelmi minisztérium és a helyi erők vezetői is tagadják a vádakat.

A PKK-t terroristacsoportként tartja számon Törökország, az Európai Unió és az Egyesült Államok is. Rendszeresen idézett adatok szerint több mint 40 000 ember halt meg az általuk indított fegyveres ellenállás következményei miatt.
Erdogan elmondta azt is, hogy a közeljövőben találkozik Ulf Kristersson svéd kormányfővel.

A megbeszélést az újonnan kinevezett svéd miniszterelnök kérte, és Erdogan szerint lehetőséget nyújt arra, hogy Kristersson bizonyítsa Stockholm elszántságát a “terrorizmus elleni fellépésben”. Törökország egyelőre nem hagyta jóvá végérvényesen Svédország – és Finnország – NATO-csatlakozását, mert szeretné elérni, hogy Stockholm kiadjon Ankarának Törökországban terrorvádakkal illetett kurdokat.

A török államfő azt is megemlítette, hogy nem látja akadályát az ukrán gabonaexportról született nemzetközi megállapodás meghosszabbításának. Hozzátette, hogy előző nap beszélt erről a témáról Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Július óta már 8 millió tonna gabonát exportáltak a Fekete-tengeren át az ENSZ és Törökország közreműködésével született megállapodás révén – emelte ki.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑