Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan: Törökország és a líbiai egységkormány szélesíti együttműködését

Törökország és Líbia nemzetközileg elismert kormánya megállapodott a kétoldalú együttműködés fokozásáról, mindenekelőtt a földközi-tengeri joghatóságról szóló, tavaly november végén aláírt egyezmény fejlesztéséről – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön Ankarában, miután fogadta Fájez esz-Szarrádzs líbiai miniszterelnököt.

A török televíziók által élőben közvetített közös tájékoztatón Erdogan rámutatott, hogy a közös munka további része is főként a tengerfenék alatt található energiahordozók utáni kutatást célozza.

A török államfő egyúttal közölte: abban szintén egyetértettek, hogy Líbia polgárháború sújtotta szárazföldi területein folytatott együttműködésüket is kiszélesítik. Hozzátette: Ankara fokozottan fogja támogatni a Tripoliban székelő, legitim Szarrádzs-kormányt.

Erdogan úgy vélte, hogy a béke legnagyobb akadályát a tobruki ellenkormány oldalán harcoló, “puccsista” Halífa Haftar tábornok, valamint azok képezik, akik katonai, anyagi és politikai támogatást nyújtanak csapatainak. A török elnök felszólította a nemzetközi szereplőket: akadályozzák meg, hogy Haftar illegálisan értékesítse azt a kőolajat, amely a líbiaiakat illeti meg.

A török államfő aláhúzta, hogy a konfliktusra megoldást csak az ENSZ égisze alatt egy, a líbiaiak vezette politikai folyamat biztosíthat.

Szarrádzs felszólalásában leszögezte, hogy addig folytatják a harcot, amíg az ellenséget teljesen fel nem számolják.

Miután háborús bűnösnek nevezte Haftart, ugyancsak nyomatékosította, hogy mostantól fogva semmilyen módon nem adnak neki tárgyalási lehetőséget, legyen bármekkora is a nyomás.

Az ENSZ helyi missziója (UNSMIL) a hét elején még azt jelentette be: a szemben álló felek megegyeztek abban, hogy újrakezdik a tűzszüneti tárgyalásokat.

Szarrádzs végül közölte: ott akarja látni Törökországot és a török cégeket Líbia újjáépítésénél.

A líbiai kormányfő néhány órával azután kezdett újabb tárgyalásokat Erdogannal a török fővárosban, hogy az egységkormányhoz hű erők ismét teljes felügyeletük alá vonták a líbiai főváros, Tripoli határait, és Haftar csapatai visszavonulót fújtak.

Az ország keleti felét ellenőrzése alatt tartó, Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) tavaly áprilisban indított offenzívát Tripoli ellen arra hivatkozva, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól.

Az elmúlt hónapokban fokozódtak a harcok Tripoli környékén, a kormányerők pedig az utóbbi hetekben több területet visszafoglaltak az LNA-tól.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑