Cadmus fordítás Cadmus

Erdogan újabb szankciókat vezetne be Észak-Irak ellen

2017. 10. 03.

Törökország további szankciókkal sújtja az észak-iraki kurd autonóm régiót, ha Erbíl a térség függetlenné válását támogató szeptember 25-ei népszavazás után „nem tér észhez” – jelezte Recep Tayyip Erdogan török államfő kedden Ankarában a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Elmondta: Ankara jelenleg csak bizonyos területeken tett megtorló lépéseket, de „a fejleményektől függően nem tétovázik jóval tovább menni”. Erdogan beszédében ugyanakkor nem részletezte, hogy milyen intézkedésekre gondol pontosan.

Törökország a kurd referendum nyomán már több gazdasági, diplomáciai és katonai szankciót foganatosított Erbíllel szemben, például nem közlekedtet repülőjáratokat a régióba. Fenyegetőzött egyúttal azzal is, hogy elzárja az Észak-Irakból a ceyhani kikötőig naponta több százezer hordó olajat szállító vezetéket.

Miután pedig Irak központi kormánya a szomszédos Törökország, Irán és Szíria felé vezető átkelőhelyek átadását hiába követelte Erbíltől, Bagdad jelezte, hogy a Törökországban és Iránban közös hadgyakorlatokon részt vevő iraki katonák kívülről veszik majd át a kurdisztáni határállomások ellenőrzését.

Erdogan szerdán Teheránba látogat, hogy Hassan Rouhani államfővel és Ali Hámenei ajatollahhal találkozzon. A két ország vezetői egyebek között az észak-iraki kurdok ügyét is megvitatják. A török vezérkari főnök, Hulusi Akar hétfőn tartózkodott Iránban, ahol hivatali kollégájával, Mohamed Bagherivel egyeztetett a kérdésben.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden az Anadolu török állami hírügynökségnek adott interjújában azt mondta: amennyiben Észak-Irak leállítja az önállósodási folyamatot, Ankara és Erbíl kapcsolatai rendeződnek.

„Még mindig nem túl késő ehhez” – nyomatékosította.

Ankara a referendum bejelentéséig jó viszonyt ápolt az autonóm régió kormányával, azonban most attól tart, hogy Észak-Irak önállósága megerősítené a többmilliós törökországi kurd kisebbség szeparatista törekvéseit.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑