Eritreában tárgyalt dr. Mikola István

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára több miniszterrel is találkozott Eritreában, ahol többek között mezőgazdasági, egészségügyi és oktatási témákban tárgyalt.

Mikola István a megbeszélések során hangsúlyozta, hogy Magyarország számára fontos Eritrea stabilitása, ez alapvető az afrikai migrációs hullám megfékezése érdekében.

Az eritreai vezetőkkel egyetértettek abban, hogy Magyarország fontos szerepet vállalhat az ország dinamizálásában, különös tekintettel a tudásalapú iparágak fejlesztése, a magyar technológiatranszfer révén.

Az együttműködés egyik legfontosabb területeként említették az egészségügyet. Az eritreai egészségügyi miniszter kiemelte, hogy az elmúlt időszakban nagy lépéseket tettek ezen a területen, ugyanakkor a nem-fertőző betegségek vonatkozásában jelentős kihívások előtt állnak. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben szorosan együtt tudnak működni hazánkkal, példaként említette az onkológiai diagnosztikai központot, szakértők cseréjét, továbbképzését. Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet vezetője, aki a delegáció tagjaként szintén az eritreai fővárosba látogatott, előadásában hangsúlyozta: a betegségek felismerése nélkül a gyógyítás is elképzelhetetlen.

A tárgyalásokon a felek a jövőbeni együttműködés kiemelkedő területeként jelölték meg a mezőgazdaságot. Az eritreai mezőgazdasági miniszter elismeréssel beszélt a magyar szakemberek korábbi, Afrikában tapasztalt sikereiről, a már megvalósult ló kivitelről és bábolnai csirke exportról. Magyarországról kertészeti szakemberek érkezését is várják, valamint tejelő szarvasmarha importban is érdekeltek.

A látogatás nagy eredménye, hogy Mikola István az eritreai oktatási miniszterrel aláírta az oktatási megállapodást, igy a Stipendium Hungaricum program keretei között évente 10 eritreai diák tanulhat magyar egyetemeken.

Orientalista.hu – kormany.hu, KKM

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑