Cadmus fordítás Cadmus

Eritreai katonák fosztogatnak és nőket erőszakolnak meg Tigré tartományban

2021. 05. 28.

Különös kegyetlenséggel követnek el csoportos nemi erőszakot eritreai katonák a konfliktus sújtotta észak-etiópiai Tigré tartományban élő nők és lányok ellen a helyiek beszámolói szerint, az áldozatok a pszichés sokk miatt gyakran képtelenek beszélni az átélt borzalmakról – derült ki az AP amerikai hírügynökség pénteken közzétett helyszíni riportjából.

Annak ellenére, hogy mind etióp, mind eritreai részről azt állítják, hogy a tavaly év végén kezdődött fegyveres konfliktust követően az eritreai katonák elhagyják a térséget, számos beszámoló szól még mindig arról, hogy továbbra is különös kegyetlenséggel erőszakolnak meg nőket, fosztanak ki kórházakat, és akadályozzák az élelmiszer- és gyógyszersegélyek célba juttatását.

Több szemtanú, áldozat, helyi tisztségviselő és segélymunkás állítja, hogy rendszeresen látnak eritreai katonákat messze az országhatártól, mélyen bent az etiópiai Tigré tartomány keleti, sőt déli területén, időnként etióp katonai ruhában. A helyiek elmondása szerint eritreai katonák ellenőriznek több kulcsfontosságú útvonalat.

Hawzen város kórházát feldúlták, az épület falait a folyosókon levágott csirkék vérével kenték össze.
Mekele kórházában november óta mintegy négyszáz olyan nőt láttak el, akiket férfiak csoportosan brutálisan megerőszakoltak. Az áldozatok a fájdalmas fizikai sérüléseiken túl súlyos pszichés zavarokkal is küzdenek.

Az AP nyomdafestéket nem tűrő borzalmakat, sokszor idős nők tömeges megerőszakolását írja le, s arról számol be, hogy a kórházakban onnan tudják, mi történt, hogy az áldozatok szégyenükben nem tudják szavakba önteni a velük történteket, érintett testrészeiket fájlalják, és képtelenek leülni.

“Beszéltek egymás között, volt, aki azt mondta, hogy öljenek meg minket. Erre egy másik rávágta, hogy nem, elég lesz megerőszakolni őket” – idézi fel az egyik áldozat, akinek az egyik katona azt mondta: “eljött a mi időnk”.
Az észak-etiópiai Tigré tartományban november elején robbantak ki a harcok, miután a tartományt ellenőrző Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig válaszul offenzívát indított a lázadó szervezet szétverésére, a szomszédos Eritrea erőinek bevonásával.

A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és az Egyesült Államok azzal vádolja az etióp vezetést, hogy etnikai tisztogatást hajtott végre a régióban. A hatmilliós Tigrében becslések szerint több mint kétmillió ember kényszerült elhagyni otthonát a harcok elől menekülve. A térség továbbra is jobbára hozzáférhetetlen; túlélők elmondásából lehet összerakni az ott zajló rettenetet. Egyikük az AP-nek arról mesélt, hogy két hónapig egy barlangban húzták meg magukat kétszázan, majd amikor az eritreai katonák rájuk találtak, többtucatnyi embert megöltek. Egy másik túlélő vasárnapi istentiszteletről hazafelé tartó papok leggéppuskázásáról mesélt.

Az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett helyiek egyöntetűen állították, hogy addig nem lehet béke, amíg az eritreai erők nem távoznak, bár erre egyelőre semmi jel nem mutat, és az etióp vezetés is képtelennek mutatkozik arra, hogy rendet teremtsen. A kormányhoz közel álló több forrás szerint Eritrea mára átvette az uralmat Tigré egyes részeiben, és félő, hogy közvetlenül egyezkedik az amhara nemzetiségű helyi milíciákkal.

“Amíg az eritreaiak itt vannak, én haza nem megyek. Mit mondjak? Rosszabbak, mint az állatok” – idézte fel a borzalmakat az egyik áldozat az amerikai hírügynökségnek.

Etiópia és Eritrea évtizedekig ősellenségeknek számítottak, Tigré tartomány korábbi nagy hatalmú vezetői éles határvitákban vettek részt. A kapcsolat 2018-ban megváltozott, miután Abij Ahmed etióp miniszterelnök békét kötött a szomszédos országgal, és egyúttal háttérbe szorította a konfliktust korábban szító tigréi vezetőket, akik aztán szembefordultak a kormánnyal, és tavaly novemberben kirobbantották az azóta is húzódó véres konfliktust.

Az eritreaiakat a tigréi vezetőkkel szemben táplált ellenérzés motiválja. Iszajasz Afeverki eritreai elnök semleges zónát igyekszik kialakítani a határvidéken, és arra törekszik, hogy a most elűzött tigréi vezetők ne térhessenek vissza a hatalomba.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑