Erős földrengés rázta meg Pakisztánt

Erős, 5,8-as erősségű földrengés rázta meg kedden Pakisztán északkeleti részét, legalább 19 ember meghalt, több mint 300 megsérült, házak és boltok tucatjai szenvedtek károkat – közölték tisztségviselők.

A pakisztáni állami televízió szerint a halottak között volt négy gyerek is a Kasmír pakisztáni fennhatóságú részén található Mírpur városában. Rádzsa Kaiszar helyi tisztségviselő szerint szükségállapotot hirdettek ki.

Hozzátette: egy Mírpurhoz közeli főútban komoly károk keletkeztek, aminek következtében balesetek történtek, buszok és egyéb járművel szenvedtek károkat.

A televízió felvételének tanúsága szerint egy Mírpurban található főcsatornában keletkezett kár miatt a környező településeket elöntötte a víz.
A pakisztáni meteorológiai szolgálat szerint a földrengés fészke a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban található Dzshelam hegyvidéki város közelében volt.

A földmozgás országszerte megrázta a falakat, az emberek az utcákon várakoztak további rengésektől tartva. A felvételek szerint a főváros, Iszlámábád lakosai félelmükben kirohantak a sokemeletes épületekből az utcákra.

A földrengést Pakisztán északnyugati részén, valamint Pandzsáb tartomány számos városában és településén is érezni lehetett. A pakisztáni hadsereg katonákat és orvosi csapatokat vetett be a földrengés sújtotta területeken, hogy támogassák a polgári hatóságokat az áldozatok mentésében.

A hatóságok közlése szerint szükség esetén helikoptereket is bevetnek az emberek kimenekítése érdekében.
Imrán Hán pakisztáni miniszterelnök és Áref Alvi pakisztáni elnök külön-külön közleményében részvétét fejezte ki a földrengés okozta veszteségekkel kapcsolatban.

Pakisztánt és Kasmírt 2005-ben rázta meg pusztító, 7,6-es erősségű földrengés, aminek következtében több mint 73 ezren haltak meg.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑