2018. 06. 12.

Erősebb a gazdaság, de még mindig gyenge a török líraGyorsult, és a vártnál is erősebb volt a gazdasági növekedés Törökországban az első negyedévben, ami jó hír a június 24-i előrehozott elnök- és parlamenti választásra készülő Recep Tayyip Erdogan államfőnek és a kormányzó iszlamista Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP).

A török statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint a hazai össztermék éves összevetésben 7,4 százalékkal nőtt január-márciusban, meghaladva a 7,0 százalékos elemzői várakozásokat, illetve az előző negyedévben mért 7,3 százalékot. A szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez képest 2,0 százalékkal bővült a gazdaság.

Egy másik jelentés szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 5 milliárd 426 millió dollárra nőtt áprilisban, meghaladva az elemzők által várt 5,3 milliárd dollárt.

Dacára a kedvező GDP-adatnak a török líra árfolyama újra jelentősen gyengült a dollárral szemben. Hétfőn kora délután a dollár jegyzése 1,15 százalékkal 4,5229 lírára erősödött, de napi csúcsán közel 1,5 százalékos pluszban is járt.

A líra árfolyamának gyengülése a kétszámjegyű, 12,5 százalékos infláció, illetve az államfőnek a monetáris politikára gyakorolt hatása miatti aggodalmakkal magyarázható. A központi bank május óta 4,25 százalékponttal emelte a kereskedelmi bankok hitelellátásának szabályozására szolgáló irányadó kamatát, hogy megállítsa a líra gyengülését.

A török lírához képest a dollár 19 százalékkal, az euró pedig 1,74 százalékkal erősödött az év eleje óta.

Az isztambuli tőzsde irányadó indexe, a BIST 100 0,80 százalékos mínuszban, 95 105,86 ponton állt hétfőn kora délután, de napi minimumán 2,59 százalékos veszteséget mutatott.

Orientalista.hu – MTI

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com