Erősödik a török líra, esik az olajár

A török deviza piacán a korábbi nagy válság után konszolidáció mutatkozik, miközben a forint gyengül. Az olaj ára újra lefelé tart, a kriptodevizák is a mélyben. Amerikában felpattantak tegnap a részvénypiacok a nagy mélységből, itthon a Telekom erősödik, a Mol gyengül.

Nyáron tombolt a török devizaválság, az év eleji 4,5-tel szemben augusztusban 8 lírát kellett adni egy euróért. Végül megindult a konszolidáció: a török jegybank kamatot emelt, a kormány visszafogja a kiadásokat, és kibékült Amerikával, ami a gazdaság számára nem elhanyagolható könnyebbség.

A líra a mélypont óta fokozatosan erősödik, egy euróért 5,94-et kérnek, így lassan eléri azt a szintet ahol július végén, augusztus elején begyorsult a zuhanás.

A forint gyengült: míg pénteken 321 volt az euró, ma már 324-et kell adni érte. A hónap folyamán sokszor tesztelte a 321-es szintet a hazai fizetőeszköz, de sajnos nem tudta az erős irányban áttörni, így most a gyenge irányban hagyta el azt.

Újabb mélyponton a kriptodevizák, ezúttal a második legnagyobb szereplő, az ethereum grafikonját mutatjuk be, amely korábbi csúcsához képest immár a tizedét sem éri a jelenlegi, 105 dolláros áron.

Az amerikai részvénypiacok tegnap egy kiadósat pattantak, az S&P 500 másfél, a Nasdaq Composite két százalékkal került feljebb. Ma Európában szerény emelkedés mutatkozik, itthon sincsenek nagy izgalmak. A Mol fél százalékkal van lejjebb 3156 forinton, a Telekom 0,3 százalékkal emelkedik 446,5 forintig.

Privátbankár.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑