Cadmus

Erőszakhullám tombol az etiópiai Amhara térségben

Legalább száz halottja van az etiópiai Amhara térségben kiújult etnikai villongásnak – közölte Endale Haile Etiópia szövetségi ombudsmanja pénteken.

Mint mondta, a száz halott igazolt, de a halálos áldozatok száma akár kétszáz is lehet. Haile tűzfegyverekkel elkövetett támadásokról és gyújtogatásokról is beszámolt.

A múlt héten újabb erőszakhullám rengette meg az Észak-Soa és Oromo térségeket. Haile szerint Észak-Soából több mint negyedmillióan, míg Oromóból 75 ezren voltak kénytelenek elmenekülni az otthonaikból.

A régióból legutóbb március végén jelentettek az oromo és az amhara népcsoportok közti etnikai villongásokat, amelyekben több mint 300-an vesztették életüket és ötvenezren voltak kénytelenek elmenekülni az otthonaikból.

Az újabb erőszakhullám további bizonytalanságot okoz a júniusra kitűzött parlamenti választások előtt. Az etióp hadsereg vasárnap közölte, hogy erősítést küld a térségbe a rend helyre állítására.

A több mint 80 népcsoportnak otthont adó kelet-afrikai országból az elmúlt hónapokban több helyi konfliktust jelentettek. Elemzők rámutatnak arra, hogy ezek az összecsapások ismét felszínre hozták az Etiópiára, illetve “etnikai szövetségi rendszerére” nehezedő feszültségeket.

Etiópiát az etnikai határok mentén tíz közigazgatási egységre osztották fel, amelyek széles jogkörökkel rendelkeznek. A földtulajdon miatti, illetve politikai viták időnként véres erőszakba torkollnak.

Novemberben Abij Ahmed miniszterelnök, a Nobel-békedíj 2019. évi kitüntetettje a szövetségi hadsereget küldte Tigré tartományba, hogy űzzék el a hatalmát megkérdőjelező regionális vezetőket. A harcok azóta is folynak a térségben.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑