Cadmus fordítás Cadmus

Észak-Nigériában terroristák elől menekülő nők és gyerekek fulladtak vízbe

2022. 10. 08.

Több nő és gyermek megfulladt, amikor egy fegyveres támadás elől menekültek Nigéria északi részén – közölték csütörtökön a lakosok és egy kormánytisztviselő.

A menekülők csónakja felborult, miközben ismeretlen fegyveresek szerda este órákig tartó támadása elől menekültek a Zamfara államban – számolt be Ibrahim Zauma, egy helyi lakos. Eddig 13 holttest került elő – tette hozzá a nyilatkozó.
Nem volt világos, hogy hány ember fulladhatott meg, de sokan, akik elmenekültek otthonukból, nem tértek vissza a területre, amelynek biztonsága több mint 24 órával az erőszak után is ingatag maradt.

Ibrahim Bello, a zamfara-i kormány szóvivője megerősítette a támadás tényét. Azt mondta, nem tudni hányan fulladtak meg, amikor két csónakkal megpróbáltak elmenekülni.

A fegyveres csoportok által elkövetett erőszakos cselekmények elsősorban Nigéria északnyugati és középső régióinak közösségeit célozzák. A hatóságok a támadásokért gyakran a fulani muzulmán törzshez tartozó, többnyire fiatal pásztorok egy csoportját teszik felelőssé, akik a közösségek és a pásztorok közötti, a vízhez és a földhöz való korlátozott hozzáférés miatt kialakult konfliktusba keveredtek.

A helyi közösségek és a pásztorok közötti halálos összecsapások dacolnak az erőszak megfékezésére irányuló kormányzati intézkedésekkel, bár a biztonsági erők a közelmúltban bejelentettek néhány letartóztatást és fegyverek lefoglalását.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑