Cadmus fordítás Cadmus

Etiópia megszigorította a vízumszabályokat röviddel a választások előtt

Etiópia indoklás nélkül megszigorította vasárnap a vízumszabályokat néhány órával a hétfői parlamenti választások előtt.

Hírügynökségi jelentések kiemelték, hogy az addisz-abebai belügyminisztérium a hét végén döntött a korlátozásokról, amelyek hátterében – bár hivatalosan nem erősítették meg – az északi forrongó tartományban, Tigrében újra fellángolt harcok állhatnak.

A német külügyminisztérium is megerősítette, hogy az úgynevezett elektronikus vízumok, illetve a megérkezéskor igényelhető vízumok kiadását átmenetileg felfüggesztették.

Nem sokkal korábban az etiópiai vezetés sikerekről számolt be az Oromo Felszabadító Hadsereg (OLA) nevű lázadószervezettel folyó harcokban. A négy napja indult offenzívában az Oromia régió rendőrsége szerint több tucat felkelővel és az OLA egyik parancsnokával is végeztek a kormányerők.

AZ OLA-t, amely saját állítása szerint a kormányzat által elhanyagolt legnagyobb etiópiai népcsoport, az oromók jogaiért harcol, több, más népcsoportok elleni véres támadásért teszik felelőssé a biztonsági erők.

Az ismételten elhalasztott parlamenti választást hétfőre tűzték ki. Az ország központi Oromia régiójában Abij Ahmed – egyébként oromo születésű – miniszterelnök kormánypártja 60 választókerületben kihívó nélkül indul.

A voksolásra árnyékot vet a tigréi és az oromiai konfliktus. Tigrében november elején robbantak ki a harcok, miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket. Az Egyesült Államok azzal vádolja az etióp vezetést, hogy etnikai tisztogatást hajtott végre a térségben. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok elől menekülve.

A Nobel-békedíjjal kitüntetett Abij Ahmed etióp kormányfő több alkalommal is fogadkozott, hogy szabad és tisztességes választásokat fognak tartani. Az ellenzék szerint viszont az ország még nem áll készen a választásokra, egy sor olyan biztonsági kihívás van, amelyeket egy választás nem oldana meg.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑