Cadmus fordítás Cadmus

Etiópia szerint a WHO fegyverekhez juttatná a tigré lázadókat

2020. 11. 19.

Az etióp hadsereg egyik tábornoka csütörtökön azzal vádolta meg a WHO tigréi származású főigazgatóját, hogy igyekszik fegyverekhez juttatni az észak-etiópiai Tigré tartomány lázadóit.

Berhanu Dzsula tábornok újságíróknak azt mondta, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az Etiópiával szomszédos országokban folytat kampányt a tartományt részben ellenőrzése alatt tartó Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) mellett, és azon dolgozik, hogy a lázadók fegyverekhez jussanak.

“Az az ember is közéjük tartozik, és minden módon igyekszik támogatni őket” – szögezte le a tábornok a főigazgatóra utalva, aki 2005 és 2012 közt Etiópia egészségügyi minisztere volt Melesz Zenavi, a TPLF korábbi vezetőjének miniszterelnöksége idején.

“Nem várhatjuk tőle, hogy az etióp nép mellé álljon és elítélje a tigréi erőket” – jelentette ki Dzsula.

Eközben a TPLF vezetője, Debrecion Gebremikael csütörtökön a Reuters hírügynökséghez eljuttatott közleményében bejelentette, hogy a TPLF ellenőrzése alatt tartja Akszúmot, de a városban folytatódnak a harcok.

Hozzátette, hogy a tartományi székhely, Mekele felé közelítő etióp hadsereg három nappal ezelőtt elfoglalta Sire városát.

Addisz-Abebából egyelőre nem kommentálták a hírt, de korábban Abij Ahmed miniszterelnök már bejelentette, hogy a hadsereg Mekele felé tart, és hamarosan elsöprik az ellenállást.

Az etióp kormány egy csütörtöki közleménye emellett etnikai indíttatású gyilkosságokkal vádolta meg a tigré erőket. A közlemény azt állítja, hogy a tigré fegyveresek több száz amhara civilt mészároltak le a tartományban lévő Mai Kadra városában.

A több mint ötmillió lakosú északi tartományban a TPLF két héttel ezelőtt vette át az uralmat.

A lázadók katonai létesítményeket támadtak meg, és tüzérségi fegyvereket, valamint más hadi felszereléseket zsákmányoltak a hadseregtől. A kormány válaszul fél évre rendkívüli állapotot hirdetett a térségben, és hadműveletet indított.

Az összecsapásokban eddig több százan vesztették életüket és tízezrek váltak földönfutóvá. Menekültek áradata indult meg a szomszédos Szudán felé.

Az ENSZ és a humanitárius szervezetek katasztrófától tartanak. Tigrében legalább 600 ezer alultáplált ember szorul segítségre, akik a térség lezárását követően elérhetetlenné váltak a segélyszervezetek számára.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑