Cadmus fordítás Cadmus

Extra támogatást kapott Csád

2016. 10. 13.

Idriss Deby majdnem kilenc millió euró értékű gyorssegélyt visz haza Berlinből. Ezt Angela Merkel jelentette be megbeszéléseik után.

Az afrikai országban sok százezer menekült él. A szomszédos országok fegyveres konfliktusai és a szunnita terrorszervezet, a Boko Haram elől menekülnek.

A német kancellár is ezzel indokolta a mostani extra támogatást. Azt mondta, csak rá kell nézni a térképre, látható, hogy Csád egy konfliktuszónában fekszik. Északon Líbia, Szudán, a Csád-tó környéke és ott van a Boko Haram is. Ezért van, hogy Csádnak több mint 700 ezer menekültről kell gondoskodnia.

Csád elnöke több mint 800 ezer menekültről beszélt hozzátéve, hogy a Boko Haram terroristái, akik Nigéria északkeleti részén fészkelték be magukat, mostanra humanitárius katasztrófába döntötték a vidéket.

A környékbeli államok közül Csád, Nigéria, Niger és Kamerun rendszeresen indítanak közös hadműveleteket a Boko Haram csapatai ellen. Legnagyobb ilyen közös akciójuk tavaly év elején volt, amikor minden településről kiszorították őket Nigéria északkeleti részén. A nyugati kultúra terjedése ellen harcoló, a saríját hirdető terroristák főhadiszállása azóta a Sambisa erdőben van.

Onnan került elő a nyáron egy lány azok közül, akiket a Boko Haram két és fél éve hurcolt el egy iskolából. Több mint 250 diáklányt vittek magukkal. Páran megszöktek napokon belül, de többségükről semmit sem tudni azóta sem.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑