Cadmus fordítás Cadmus

Ezrek búcsúztatták Csád volt elnökét

2021. 04. 23.

Ezrek rótták le kegyeletüket pénteken Csád fővárosának főterén Idriss Déby volt elnök ravatalánál. Köztük volt Emmanuel Macron, az egykori gyarmattartó, Franciaország elnöke és több afrikai államfő, továbbá Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is.

Csütörtökön hangosbemondóval járta egy autó N’Djamena utcáit felhívva a lakosság figyelmét arra, hogy ne essen pánikba dörrenések hallatán, mert Déby előtt 21 ágyúlövéssel tisztelegnek.

A főtéri búcsúztatás után imát mondanak N’Djamena legnagyobb mecsetében, és Débyt végül Csád északi részén, szülőfalujában, Amdjarassban temetik el.

Déby 68 évesen e héten hétfőn halt meg. A csádi hadsereg tájékoztatása szerint a Front a Változásért és Egyetértésért Csádban (FACT) nevű lázadócsoporttal vívott harcban, az arcvonalban vesztette életét a líbiai határnál, ahol maga irányította a felkelők elleni műveleteket.

Déby 1990-ben puccsal került hatalomra, és egyike volt Afrika leghosszabb ideig hivatalban lévő államfőinek. A csádi választási bizottság a halála előtti napon jelentette be Déby győzelmét az április 11-i – ellenzéki vezetők által bojkottált – elnökválasztáson. A politikus a voksok 79 százalékát szerezte meg, és ez lett volna hatodik mandátuma.

Déby vezetése alatt Csád a nyugati hatalmak elkötelezett szövetségese lett az iszlamista terrorizmus elleni nemzetközi harcban.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑