Cadmus fordítás Cadmus

Ezrek tüntenek egy kiszáradt folyó medrében Iránban

2021. 11. 19.

Több ezer tüntető gyűlt össze Iszfahánban, Irán középső részén, hogy egy kiszáradt folyó újjáélesztését követeljék – számolt be az Aljazeera hírcsatorna.

Az iráni állami televízió által sugárzott felvételeken és a közösségi médiában elterjedt videók tucatjain földművesek és egyéb tüntetők tömege látható egy hatalmas kopár földsávon, ahol a Zayandeh Rud folyó korábban folyt – közölte a 24.hu.

Adjátok vissza Iszfahánnak a levegőt, adjátok vissza a folyónkat – skandálták a tüntetők. Néhányan egyenlőséget és igazságosságot követeltek.

A tiltakozás nem teljesen váratlan, mivel a folyó kiszáradása közvetlenül befolyásolja a tartományban élő gazdálkodók százezreinek a megélhetését amellett, hogy károsan befolyásolja a természeti környezetet is. A folyó évek óta vízhiánnyal és a kiszáradással küzd, a gazdálkodók pedig időről időre tiltakoznak, mivel hiányolják a problémára fordított kormányzati figyelmet. A szakemberek azonban még nem találtak fenntartható megoldást a probléma megoldására.

A korábbi kormányzatok ugyan ígéretet tettek rá, hogy találnak megoldásokat, és az ország Legfelsőbb Vízügyi Tanácsa jóvá is hagyott egy kilencpontos intézkedési tervet, amely a vízi élőhelyek revitalizációját célozza. Ez a tanács szerint nyolc évvel ezelőtt még fenntartható megoldásnak tűnt, de valójában soha nem valósították meg teljesen.

A gazdák több mint egy hete tiltakoznak a helyszínen, de a pénteki tüntetés váratlanul sok embert mozgatott meg, ami már felkeltette az iráni kormány figyelmét is. A hírek szerint Ebrahim Raisi elnök környezetvédelmi szakértőkkel tárgyalt, míg első alelnöke, Mohammad Mokhber az állami műsorszolgáltatóval folytatott rövid telefonbeszélgetésben közvetlenül a tüntetőket szólította meg.

Mokhber megígérte, hogy az adminisztráció komolyan veszi az ügyet, és azt is közölte, hogy utasította a mezőgazdasági és energiaügyi minisztert a probléma megoldásra. Az elnökhelyettes hozzátette, hogy számos javaslatot tettek az ügyben, de ezek közül egyet sem nevezett meg.

A szárazság évtizedek óta sújtja Iránt, de az elmúlt évtizedben ez a folyamat felerősödött.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑