Cadmus fordítás Cadmus

Ezrek tüntettek Maliban a homoszexualitás tananyagba foglalása ellen

Ezrek tüntettek Maliban vasárnap egy befolyásos imám felhívására az ellen, hogy a szexuális felvilágosításról szóló új, a szexuális orientációt, így a homoszexualitás jelenségét is magában foglaló tankönyvet a tananyag részévé tegyék. A vallási hátterű megmozdulások hatására a mali kormány el is állt a hollandiai támogatású tankönyvprojekttől.

Mahmoud Dicko imám, a befolyásos Mali Iszlám Felső Tanácsa (HCIM) elnöke a múlt héten indított kampányt a szexuális orientációra egy egész fejezetet szánó tankönyv ellen. Dicko több médiaszervezetben is hallatta hangját, elítélve a könyvnek az általa kifogásolt részét, amely – szavai szerint – a homoszexualitásra akarja tanítani az iskolás gyermekeket.

Az imám és híveinek ellenkezésére a kormány már szerdán elállt a tankönyvprojekt megvalósításától, amit „a vallási érzékenységgel” indokolt.

A HCIM le is mondta a vasárnapra meghirdetett, a hatóságok által nem engedélyezett tüntetést, de ez sem tartotta vissza Dicko legszenvedélyesebb híveit, ahogy magát Dickót sem. Követői hősként fogadták az imámot a tiltakozáson.

„Nem akarjuk, hogy tanítsanak a homoszexualitásról az iskolákban” – mondta az AFP francia hírügynökség tudósítójának egy 24 éves demonstráló, aki mellesleg szociológiát tanul a bamakói egyetemen.

„Támogatjuk Mahmoud Dickót, jól tette, hogy ellenállt a projektnek. Muszlimok vagyunk, ellenezzük a devianciát!” – hangoztatta a vasárnapi tüntetés egy 37 éves résztvevője. Az AFP fontosnak találta megjegyezni, hogy a tiltakozó munkanélküli.

Az amerikai Freedom House jogvédő szervezet szerint a homoszexualitás nem törvényellenes Maliban, de hátrányosan megkülönböztetik az LMBT-közösség tagjait, akiket gyakran saját rokonaik bántalmaznak.

Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑