Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Ezrek vonultak a tunéziai főváros utcáira az elnök és a gazdasági válság ellen

2022. 10. 16.

Ezrek vonultak szombaton a tunéziai főváros, Tunisz utcáira Kaisz Szaíd elnök, politikai reformjai, valamint az országot markában tartó, egyre súlyosbodó gazdasági válság ellen tüntetve.

A megmozdulást több ellenzéki párt, köztük a mérsékelt iszlamista Ennahda szervezte Tunisz központjában.
A tüntetők hangosbemondókkal szólították fel Szaídot a távozásra. Az észak-afrikai ország súlyos gazdasági válságban van.

Hetek óta például hiánycikké váltak az alapvető élelmiszernek számító rizs és cukor, sőt időlegesen a palackozott víz vásárolható mennyiségét is korlátozták. Újabban pedig üzemanyaghiány is fellépett.

A kormány az ukrajnai konfliktus mellett spekulánsokat vádol a kialakult helyzetért, akik felhalmozzák az élelmiszereket, hogy aztán drágán adhassák el a feketepiacon. Gazdasági szakemberek ugyanakkor a rossz költségvetési politikát, valamint a vezetés elhúzódó tárgyalásait hibáztatják a Nemzetközi Valutalappal (IMF). Az államcsőd elkerülése végett Tunézia milliárdos mentőcsomagot igényelt az IMF-től, amely viszont olyan népszerűtlen reformok végrehajtását követeli cserébe, mint a felduzzadt köztisztségviselői kar béreinek befagyasztása, valamint az energia- és élelmiszer támogatások megkurtítása.

Szombati beszédeikben az ellenzéki politikusok élesen bírálták a számos tunéziai állampolgárnak fájdalmas megszorítások tervét. Sok embernek már most komoly gondot okoz az időközben rekordértéket elérő, 9 százalékos infláció az országban. A nehézségek miatt egyre több tunéziai vág neki egy jobb élet reményében a veszélyes tengeri átkelésnek Európába.

Tunézia az elmúlt időszakban gazdasági és belpolitikai válságba jutott. Szaíd tavaly nyáron feloszlatta a parlamentet, rendeleti kormányzást vezetett be, és átírta a 2011-es forradalmi eseményeket követően összeállított demokratikus alkotmányt. Arra hivatkozott, hogy az országot ki kell vezetni az elmúlt évek bénultságából. Az új alkotmányt a július végi népszavazáson a szavazók elsöprő többséggel elfogadták.

Az ellenzéki pártok – köztük az Ennahda – puccsal vádolják az elnököt, és azt állítják, hogy az új alaptörvény visszalépés az egyeduralom felé. A változások nyomán a kormány és az igazságszolgáltatás az államfő befolyása alá került, és meggyengült a parlament.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑