Cadmus fordítás Cadmus

Fabiny Tamás: Irakban a kereszténység ősi mivoltával találkoztunk (videó)

2018. 07. 25.

A Közel-Keleten és Afrikában járt Fabiny Tamás evangélikus püspök, ahol üldözött keresztények közösségeivel találkozott. Az ECHO TV-nek nyilatkozva kifejtette: fontos, hogy szülőföldjükön segítsük a keresztény közösségeket, biztosítva, hogy ne kelljen elhagyniuk otthonaikat. Az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen Irakban átadták a magyar evangélikusok adományát.

Az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntes munkatársaként az iraki Kurdisztánban járt Fabiny Tamás evangélikus püspök, hogy a szervezet vezetőivel közösen átadja a magyar evangélikusok által az adventi időszakban gyűjtött tizenötmillió forintnyi adományt. A püspök elmondta: az evangélikusok segítségnyújtása kiegészíti a magyar kormány által többek között Tel-Aszkufban kifejtett segítő erőfeszítéseket. Az adományból tizenhét lakóház felújítását támogatják. A helyszínen olyan keresztény közösségek tagjaival találkozott, akiket korábban az Iszlám Állam terroristái üldöztek. Mint mondta,

megrendítő volt olyan keresztény közösségek tagjaival találkozni, akik a IV.-VI. század óta a területen élnek.

Irakban a kereszténység ősi mivoltával találkoztunk – számolt be a püspök. Hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy segítsük az ott született és ott élő keresztényeket, hogy ne kelljen elmenekülniük őseik földjéről.

Második útja Nigériába vezetett, ahol a keresztény közösségek – köztük az evangélikusok – a Boko Haram terrorszervezet támadásainak vannak kitéve. Itt azokat az északi településeket keresték fel, amelyekben néhány évvel ezelőtt végzett pusztítást az iszlamista szervezet.

Fabiny Tamás beszélt arról is: egy lerombolt templom oltáránál a helyi püspökkel közösen mondott ima után megkezdődött annak tervezése, miként lehetne magyar segítséggel megindítani a lerombolt templomok újraépítését.

Echotv.hu

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑