2018. 09. 13.

Fegyvereket ad le Spanyolország Szaúd-Arábiának

Mégis leszállítja Spanyolország a Szaúd-Arábia által megrendelt 400 lézerirányítású precíziós bombát egy korábban kötött a szerződés értelmében – közölte az El Periodico nevű helyi lap szerdán diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az újság emlékeztetett arra, hogy a múlt héten a spanyol kormány még úgy döntött: nemzetközi nyomásra – a jemeni polgárháborúban való szaúdi szerepvállalás miatt – eláll a több mint 9 millió euró értékű szerződéstől. Az El Periodico információi szerint a spanyol védelmi minisztérium szerda reggel üzente meg Szaúd-Arábiának, hogy a szerződést mégis teljesítik.

A spanyol média szerint a sivatagi királyság előzőleg megfenyegette Madridot, hogy ha visszalép a szerződéstől, akkor Rijád is érvénytelenít egy Spanyolországgal korábban kötött, hadihajók szállításával kapcsolatos 1,8 milliárd eurós szerződést.

A Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció szerepét a jemeni polgárháborúban több nemzetközi emberi jogi szervezet elítélte, a Human Rights Watch (HRW) pedig bűnrészességgel vádolta azokat az országokat is, amelyek fegyvereket adnak el Rijádnak.

A védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta az értesülést. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Spanyolország Szaúd-Arábia negyedik legnagyobb fegyverexportőre, és 2017-ben mintegy 270 millió euró értékben adott el katonai eszközöket neki.

MTI, Magyar Idők

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑