A PKK-t fegyverletételre hívta fel az Egyesült Államok ankarai nagykövete

Fegyverletételre és az erőszak beszüntetésére hívta fel a törökországi kurd kisebbség autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) John Bass, az Egyesült Államok ankarai nagykövete csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

Kiemelte, hogy az Egyesült Államok együttműködik Törökországgal a szíriai helyzet megoldásában. Amerikai tisztviselők jelenleg arról tárgyalnak a török haderővel és a vezetéssel, hogyan segíthetik a mérsékelt szíriai ellenzéket abban, hogy visszaszorítsák kelet felé a dzsihadista Iszlám Állam (IÁ) erőit. Hozzátette: Washington ellenzi bizonyos szíriai csoportok azon erőfeszítéseit, amelyek az IÁ elleni küzdelem “leple alatt” a térség demográfiai összetételének megváltoztatására irányulnak.

Bass elítélte, hogy a PKK és az ahhoz köthető csoportok politikai célból terrorcselekményeket hajtanak végre Törökországban.

Kifejtette: a török kormány rendkívül határozott a terrorizmus elleni fellépésben, jogában is áll megvédenie magát és állampolgárait, de meg kell akadályoznunk, hogy az összecsapások további civil áldozatokat követeljenek.

Bass szorgalmazta a PKK és a török kormány közötti tárgyalásokat.

Minden olyan szervezettel, amellyel az Egyesült Államok Szíriában együttműködik, csak óvatosan, korlátozott mértékben teszi és kizárólag az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni harc érdekében – hangsúlyozta.

A nagykövet cáfolta azokat a vádakat, melyek szerint az Egyesült Államok fegyvereket és lőszereket szállít a legjelentősebb szíriai kurd politikai tömörülés, a Demokratikus Egyesülés Pártja (PYD) számára, valamint annak katonai szárnyának, a Népvédelmi Egységeknek (YPG).

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn kijelentette: eljárt az idő a PKK-val való megbékélés felett, a két félnek már nincs mit megvitatnia, a PKK lázadói vagy megadják magukat, vagy a török biztonsági erők “ártalmatlanítják” őket, harmadik út nincs. Erdogan akkor megfogadta, hogy pontot tesz a kurdok három évtizede zajló fegyveres felkelésének végére.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑