Cadmus fordítás Cadmus

Felelőtlennek nevezte az Iránt vádoló francia-német-brit közleményt Zaríf

2019. 09. 25.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kedden „rendkívül felelőtlennek” minősítette Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetőinek azt az előző napi közös közleményét, amelyben egyértelműen Iránt tették felelőssé a szaúdi olajlétesítmények ellen szeptember 14-én végrehajtott támadásokért.

„Ez a legfelelőtlenebb megnyilatkozás, amit életemben hallottam” – mondta a miniszter a TASZSZ orosz hírügynökség kérdésére, utalva arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Boris Johnson brit miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán tartott tanácskozásuk után nyilvánosságra hozott közleményükben úgy fogalmaztak: „Nyilvánvaló számunkra, hogy Irán a felelős a támadásokért. Nincs más hihető magyarázat”.

Zaríf ezt a fajta érvelést tartja képtelenségnek. Nehezményezte, hogy ezeknek a vádaknak az alapja nem más, mint hogy e három ország szerint „mások nem tehették”. „Az, hogy ők Iránt azért vádolják, mert nincs más, akit vádolni lehetne, jogi szempontból fölülmúl minden képzeletet” – mondta az iráni diplomácia vezetője.

Szeptember 14-én dróntámadások érték a szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját, a támadás elkövetőjeként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek. Az Egyesült Államok már rögtön az elején hangoztatta, hogy az események hátterében szerinte Teherán áll. Irán ugyanakkor kitartóan tagadja, hogy köze lett volna a támadásokhoz.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑