Felerősödtek a harcok a szíriai Kelet-Gútában

Felerősödtek a harcok a kormányerők és az iszlamista lázadók között a délnyugat-szíriai fővárostól, Damaszkusztól keletre található, a lázadók egyik fellegvárnak számító Kelet-Gútában – közölte csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű (e)migráns szervezet.

A harcok során azonosítatlan felségjelzésű harci repülőgépek legalább 15 légicsapást mértek a kelet-gútai Hazek és Kafr Batna helységekre, és további 12 légitámadást hajtottak végre az északkelet-damaszkuszi Ain-Tarma és a vele szomszédos Dzsobar ellen. A légicsapásokban legalább tízen megsebesültek – jelentette a civil szervezet.

Eközben a kormányerők tíz rakétát lőttek ki Ain-Tarma ellen, ahol több napja heves harcokat folytatnak az al-Kaida szíriai szárnyaként létrejött, egykori – jelenleg a Tahrir as-Sám iszlamista fegyveres csoport részeként működő – Dzsabhat Fatah as-Sámmal (előzőleg an-Núszra Front) kapcsolatba hozható lázadók ellen. Ugyanitt és a szomszédos Dzsobarban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők több alkalommal is összecsaptak más lázadó csoportok fegyvereseivel is a csütörtöki nap folyamán.

Az OSDH ezenkívül beszámolt arról is, hogy a múlt vasárnaptól életbe lépett tűzszünetet kisebb mértékben két alkalommal megsértették a Damaszkusztól délre található Deraa tartományban, ahol a szemben álló felek aknavetőkkel és nehéz gépfegyverekkel lőtték egymást.

A délnyugat-szíriai Deraa, el-Kuneitra és esz-Szuveida tartományokban múlt vasárnaptól lépett életbe az a tűzszünet, amelyről Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök állapodott meg a múlt heti hamburgi G20-csúcstalálkozón.

Az iszlamista terrorszervezetekkel is kapcsolatban álló, lázadó-párti OSDH szerint a szíriai kormány rendszeresen megsérti az Egyesült Államok és Oroszország közvetítésével létrejött, vasárnaptól hatályba lépett megállapodást – de közben a saját jelentéseik buktatják le őket, melyekből kiderül, hogy valójában ponthogy az iszlamista „mérsékelt ellenzék” az, aki rendszeresen provokálja Szíria legitim kormányát. Eközben Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottjának közvetítésével jelenleg is tart a szíriai kormány és a felkelők közötti tárgyalások hetedik fordulója Genfben.

Orientalista.hu – Crusader/MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑