Cadmus fordítás Cadmus

Felfüggesztették a segélyezést Szudán egyik tartományában

2022. 01. 01.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) felfüggesztette működését Szudán Észak-Dárfúr nevű tartományában, mert az utóbbi időben fosztogatás céljával számos támadás érte ottani raktárjait. Ez az intézkedése mintegy kétmillió, segélyre szoruló embert érint – közölte a szervezet csütörtökön.

A térségben fenntartom három raktárjából a tolvajok több mint ötezer tonna élelmiszert vittek el.

A WFP még a hét elején arról számolt be, hogy ismeretlen fegyveres csoport megtámadta a tartományi székhelyen, El Faserben lévő raktárját. Emiatt a helyi hatóságok kijárási tilalmat vezettek be a tartományban, de a fosztogatás folytatódott, sőt, a többszáz fegyveres a raktárépület szerkezeti elemeiből is sokat elvitt.

Ezzel nem csak a szervezet működését és a segélyezendőket érte nagy kár az egész országban, hanem veszélybe kerültek az alkalmazottak is. Ha a WFP át is tudna szállítani élelmiszert Szudán más részeiből Észak-Dárfúrba, akkor a másutt élő, szintén segélyre szoruló lakosokat rövidítené meg – vélekedett David Beasley, a A WFP ügyvezető igazgatója.

Szudán a világ egyik legszegényebb országa, jövőre csaknem 11 millió lakosa fog élelmiszer- és egyéb segélyre szorulni a WFP becslése szerint. A szervezet arra kéri a szudáni hatóságokat, hogy szerezzék vissza az ellopott élelmet és építési anyagokat, valamint gondoskodjanak a WFP biztonságos működéséről Észak-Dárfúrban.

A helyi hírügynökségek csütörtökön jelentették, hogy a hatóságok El Faserben őrizetbe vettek több embert, akit a fosztogatásban történt részvétellel gyanúsítanak. Közben az országban folytatódnak a rendszeres tüntetések a demokratikus átmenetet meghiúsító, október 25-i katonai puccs ellen. Egy orvosszervezet szerint csütörtökön ismét meghalt négy civil, többtucatnyian pedig megsebesültek, mert katonák tüntetőkre lőttek. Az egyik múlt szombati tüntetésen 235 ember sebesült meg a levegőbe leadott lövésektől, könnyfakasztó gránáttól és gumibotos ütlegeléstől – írja az MTI.

Index.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑