2019. 05. 12.

Felfüggesztették tevékenységüket humanitárius szervezetek a szíriai harcok miatt

Felfüggesztették tevékenységüket az ENSZ-szel kapcsolatban álló humanitárius szervezetek Északnyugat-Szíria egyes részein, mert a szíriai rezsim és orosz szövetségese által végrehajtott csapások veszélyeztetik munkatársaik biztonságát.

Május 8-ig legalább 16 humanitárius partner függesztette fel tevékenységét a konfliktus sújtotta területeken – közölte az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA).

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) tájékoztatása szerint kénytelen volt felfüggeszteni az élelmiszersegély eljuttatását körülbelül 47 ezer emberhez a bombázások sújtotta városokba és falvakba.

A Szíriai Arab Hadsereg és a vele szövetséges orosz harci repülőgépek április vége óta fokozták támadásaikat az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány déli részén.

Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét az iszlamisták és a Haját Tahrír Al-Sham (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt.

A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida szíriai ága volt. A térségben emellett az Iszlám Állam dzsihadista szervezet alvó sejtjei is jelen vannak.

Bár a szíriai kormányt támogató Moszkva és az úgynevezett mérsékelt iszlamista ellenzéket támogató Ankara tavaly szeptemberben megállapodott abban, hogy demilitarizált ütközőövezetet hoz létre egy 15-20 kilométer széles sávban az északnyugati tartományban a kormányerőket a felkelőktől elválasztó demarkációs vonal mentén, bizonyos előírásokat azóta sem tartanak be a szemben álló felek, és rendszeresek a fegyveres provokációk.

Az OCHA szerint a fokozódó harcok következtében mintegy 180 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából április 29. és május 9. között. Ugyanezen forrás szerint csapások értek 15 egészségügyi intézményt és 16 iskolát is. A bombázásokban öt humanitárius dolgozó, köztük két egészségügyi életét vesztette.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑