2019. 11. 26.

Feloszlatta a rendőrség Tbilisziben a parlamentnél tüntető tömeget

Vízágyúval feloszlatta kedden hajnalban a rendőrség Tbilisziben a parlamentnél tüntető tömeget, több aktivistát, köztük egy ellenzéki politikust pedig őrizetbe vett.

Több ezer demonstráló még hétfőn élőláncot alkotva körülzárta a grúziai parlamentet a kormány lemondását és előrehozott választást követelve. A békésen tiltakozók közölték, hogy nem távoznak a parlament elől, és nem teszik lehetővé a képviselőknek a keddi plenáris ülés megtartását.

A bejáratokat rendőrök őrzik.

Mamuka Mdinaradze, a kormányzó Grúziai Álom – Demokratikus Grúzia párt parlamenti frakciójának vezetője elismerte a békés tüntetés jogát, de figyelmeztetett, hogy ha az akció átlépi a törvényes kereteket, az állam megteszi a szükséges intézkedéseket.

Grúziában korábban megállapodás született a politikai erők között arról, hogy az ország 2024-től áttér a jelenlegi vegyes képviseleti rendszerről a pártlistás rendszerre, ellenzéki tüntetők azonban nyár óta követelik, hogy már a jövő őszi választásokat is ebben a rendszerben rendezzék.

A szükséges törvénymódosítást november 14-én azonban a Grúziai Álom több képviselője mégsem szavazta meg, feltehetően tartva attól, hogy elveszítheti mandátumát, ami tüntetésekhez vezetett.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑